szerző:
hvg.hu

Az oroszok az Army-2018 szakkiállításon mutatták be, mire képes az ellenséges tankok likvidálására alkalmazott double tap-módszer a gyakorlatban.

Bármelyik hadsereg is vessen be tankokat a harctéren, a másik oldalon mindig komoly fejtörést okoz, hogy hogyan lehetne likvidálni az ellenséges lánctalpasokat. Erre többféle megoldás is létezik, de ha egy, a tanknál jóval könnyebb páncélozott harci jármű kerül vele szembe a csatatéren, nem gondolnánk, hogy túl sok esélye lehet a lánctalpassal szemben. Az oroszok azonban mást gondolnak erről.

Az Army-2018 hadászati expón mutatták be saját Double tap-rendszerű megoldásukat. Ennek jelentését magyarul talán a kopp-kopp fordítással lehet a legjobban visszaadni. A dolog lényege ugyanis az, hogy a Bumerang 8x8-as páncélosról egyszerre két rakétát indítanak útba az ellenséges tank (ezúttal épp az 1960-as évekből származó T-62-es) felé, amely így egymást követően, néhány pillanat eltéréssel csapódik be ugyanabba a célpontba.

A Popular Mechanics leírása szerint oroszok célja az, hogy legyőzzék a tankok rakétaelhárító rakétáit, valamint a tankok úgynevezett reaktív páncélzatát. A modern tankokon ugyanis ezt használják: egy sor robbanószerrel töltött téglalap, ami a rakéta becsapódásakor ellentétes irányba kirobban, így hatástalanítva a rakétát. Csakhogy az oroszok szerint a két lövedék közül az első semlegesíti a reaktív burkolatot, a második pedig már lyukat üt a páncélon. Például azoknál az amerikai tankoknál is működne a dolog, melyeket éppen ilyen védelemmel láttak el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!