szerző:
hvg.hu

Tomisin Ogunnubi 12 éves kora óta gyakran eltévedt, programozni viszont már azóta tanult. Éppen ezért olyan alkalmazást készített, amellyel azonnal segítséget hívhatnak az elveszett vagy bajba jutott gyerekek.

A legtöbb afrikai országban nincs túl sok lehetőség a fiatalok számára. Az egyik ilyen kitörési pont az informatika, egész pontosan a kódolás lehet. Hogy mennyire nagy lehetőség lehet ez a gyerekeknek, arra a nigériai Tomisin Ogunnubi lehet a legjobb példa.

A BBC beszámolója szerint a lány még csak 15 éves, de már most a jövő egyik tehetséges programozójaként beszélnek róla. Tomisin alig 12 éves volt, amikor megalkotta élete egyik első androidos alklamazását, amely komoly segítséget jelenthet a bajba jutott gyerekek számára. A My Locator nevű androidos eszközköre telepíthető app végül 2016-ban került fel a Google Playbe, azóta pedig már több mint 1000 alkalommal töltötték le.

Az app a mobil helyinformációiból a Google Térkép segítségével kiolvassa a tartózkodási hely GPS-koordinátáit, valamint a pontos tartózkodási címet is. Ha a gyerek úgy érzi, bajba került vagy elveszett, elég csak rányomni az Alert gombra, a rendszer pedig automatikusan elküldi a koordinátákat a nigériai Lagos szövetségi állam vészhelyzeti központjába, valamint be is tárcsázza a központ 767-es hívószámát.

A BBC beszámolója szerint emellett az app arra is lehetőséget ad, hogy egy megadott telefonszámot mentsünk el, és vészhelyzet esetén arra is elküldje a helyadatainkat, illetve az alkalmazás képes beolvasni a Google Térképről a mentett helyeket. (Ezeket a beállításokat mi nem találtuk meg.)

Kofoworola Cole, Tomisin informatikatanára szerint a lány fejlesztése inspirálólag hatott a közösség többi tagjára is. Az ugyanis, hogy egy fiatal tehetség megmutatta, képes a tanultakat a gyakorlatban ilyen módon kamatoztatni, és létrehozni valami egyedit, jó példaként hatott a többi tanulóra is. Aniedi Udo-Obong, a Google programmenedzsere szerint bár az alkalmazáson van még mit javítani (például, hogy ne csak Nigériában, hanem a világ más részén is használható legyen a segélyhívója), rendkívül fontos, hogy az ilyen appok megszülessenek. Mert ha már most, ilyen fiatalon képes valaki egy ilyen alkalmazást megépíteni, el sem lehet képzelni, mire lesz képes 15 év múlva.

Tomisin példája már a sokadik bizonyíték arra, hogy programozni megtanulni nem feltétlenül pénz kérdése. Nulláról százra, pénz nélkül is meg lehet tanulni a kódolást, az interneten ugyanis számos olyan szolgáltatás van, amelyre sokkal inkább időt és energiát, mintsem pénzt kell fordítani, hogy elsajátítsuk a programozás alapjait. Ezeket ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gécs Dániel Tech

Még csak 17 éves, de az Apple már most árgus szemekkel figyeli a magyar iPhone-os fejlesztőt

Internetes videókból tanulta meg a programozás alapjait, majd annyira belejött, hogy a bonyolultabb nyelveket is gyűrni kezdte. Horváth Roland még 18 sincs, de már találkozhatott az Apple-vezér Tim Cookkal, előadóként pedig részt vett a világ iOS-fejlesztőit összegyűjtő konferencián, a WWDC-n. Tanulságos mese egy átlagon felüli életút előtt álló magyar fiatalról, akit a foci helyett a számítógép, a bitek és algoritmusok világa bűvölt el.

hvg.hu Tech

Gyerekek milliói kezdik el tanulni azt, ami nélkül szinte lehetetlen lesz majd boldogulni

Végy egy egyszerű, de annál népszerűbb videojátékot, és azon át mutasd meg, hogyan tehet szert valaki az anyagilag is biztonságos jövőre – ez a Microsoft és a Code.org kezdeményezésének sikerreceptje, mely túlzás nélkül is elképesztően népszerű: már 85 millióan döntöttek úgy, hogy elsajátítják a kódolás, és azzal együtt a digitális írástudáshoz nélkülözhetetlen alapokat. Közben újfent bizonyítást nyert, hogy az informatikussá váláshoz és a technológiai világ támasztotta követelmények megértéséhez nemhogy előképzettségre, különösebb pénzügyi ráfordításra sincs szükség.

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Egy másik hangfelvétel is készült Hasogdzsi meggyilkolásáról, eszerint viszont Rijád hazudik

Egy másik hangfelvétel is készült Hasogdzsi meggyilkolásáról, eszerint viszont Rijád hazudik