szerző:
hvg.hu/MTI

Totális állami kontrol következik Egyiptomban a digitális és közösségi médiában, az is börtönbe kerülhet, aki tiltott oldalakat olvasgat.

Aláírta az egyiptomi elnök Abdel-Fattáh esz-Szíszi az új, közösségi médiát szabályozó törvényt. Ezután aki álhíreket posztol a Facebookon, vagy törvényszegésre buzdít, a hatóságok megfigyelhetik vagy büntetőfeljelentés alá vonhatják. Sőt, az is akár egy év börtönt vagy súlyos pénzbüntetést kaphat, aki szándékosan vagy véletlenül tiltott weboldalakat látogat meg. De további médiaszigorítást is tartalmaz a törvény, amelynek betartását az egyiptomi legfelsőbb médiaszabályozó tanács - Szíszi által kijelölt - vezetője fogja felügyelni. A jogszabály értelmében tilos lesz weboldalt a legfelsőbb médiatanács engedélye nélkül létrehozni, a médiaszabályozó testületnek pedig jogában áll felfüggeszteni vagy elérhetetlenné tenni a "nemzetbiztonságra" vagy a "nemzeti gazdaságra" fenyegetést jelentő tartalommal bíró weboldalakat, vagy büntetést kiróni azok szerkesztőire. A törvény ezenkívül kiköti, hogy az újságírók csak olyan területeken készíthetnek felvételt, ahol "nem tilos". Akik törvényellenesen hoznak létre weboldalt, felhasználói fiókot, két év börtönt is kaphatnak. A jogvédők szerint a hatóságok már most is 500 oldalt blokkolnak.

Orbán Viktor 2017-ben Szíszi látogatásakor a következőket mondta: úgy tekintünk Egyiptomra, mint amely a stabilitás iránti elkötelezettségével Magyarországot is és Európát is védi, ezért a szellemi természetű barátságon túl nekünk érdekünk is az önök sikere.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!