szerző:
hvg.hu

A Viagogo név már a hazai vásárlók körében is igen rosszul cseng, a britek pedig odáig jutottak, hogy bíróság elé citálják a felhasználókat átverő jegyértékesítő oldalt.

A Viagogo nevű jegyértékesítő oldal üzletpolitikája viszonylag egyszerű: rendszerint áron alul kínál nagynevű zenekarok koncertjeire vagy sporteseményekre szóló belépőket. Hogy ez miért éri meg nekik? Mert miközben a felhasználó azt hiszi, hogy jól jár, a tranzakciónál döbben csak rá, hogy rengeteg a rejtett pluszköltség, amit sehol sem tüntettek fel – a neten tucatjával találni csalódott vásárlóktól származó beszámolókat.

Egy ideije már azonban a jegyvásárlós weboldalt üzemeltető viagogo AG körül kezd elfogyni a levegő – legalábbis Európában. Amellett, hogy a FIFA is perli őket, a britek is elkezdtek keményen fellépni ellenük. Ennek egyik következményét már most látni.

A BBC beszámolója szerint az Egyesült Királyság versenyhatósága, a Competition and Markets Authority (CMA) még 2017 novemberében döntött úgy, hogy fellép a négy nagy jegyértékesítő oldal, a StubHub, a Get Me In, a Seatwave és a Viagogo ellen. A négyből három meg is ígérte, hogy változtat a felhasználók jogait sértő üzleti modelljén, a Viagogo azonban semmit nem tett a változás érdekében. A CMA ezért pénteken a brit Legfelsőbb Bíróságnál nyújtott be keresetet a cég ellen.

Andrea Coscelli, a CMA vezérigazgatója szerint a jegyértékesítő oldalaknak meg kell mondaniuk, milyen helyre szólnak az általuk értékesített jegyek, valamint azt is, hogy a vásárlóktól esetleg megtagadhatják-e a belépést a szervezők. A szakember szerint most azért fordultak bírósághoz, hogy a Viagogótól is kikényszerítsék a tisztességes piaci magatartást.

A CMA egy ideiglenes végrehajtási végzést kér a bíróságtól, amely a tárgyalás lezárultáig képes lenne megfékezni a Viagogót. Adam Webb, a FanFair Alliance kampánymenedzsere üdvözölte a CMA lépését, Sharon Hodgson brit politikus szerint pedig már régóta esedékes volt a lépés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Brüsszel lebontja az EU határait – de még ne kiáltson Sorost, egyelőre csak az internetes vásárlásban

Kevesebb hátrány érheti ezután a magyar vásárlókat is a több webáruházból ismerős földrajzi korlátozás miatt. Az új uniós szabályozásnak köszönhetően az interneten vásárlók jobb hozzáférést kapnak más országokból származó termékekhez és szolgáltatásokhoz. A bankkártyákat sem lehet majd elutasítani magyar mivoltuk miatt.

hvg.hu Tech

5 dolog, amire nagyon figyeljen, mielőtt ma bármit is vesz a neten

Új laptop harmadáron? Kávégép ritka olcsón? A fekete péntek és a közelgő karácsonyi ünnepek alkalmával megszaporodnak a hamis internetes áruházak. A G Data kiberbiztonsági cég szerint ezek jó esetben csak silány minőségű terméket szállítanak, rossz esetben viszont bankkártyaadatainkat is ellopják, e-mail-címünket pedig levélszeméttel árasztják el.