szerző:
hvg.hu

A videojátékokban elrejtett easter eggek nagyon kellemes perceket tudnak okozni, ha sikerül őket megfejteni. A Doom II egy ilyen rejtvényére 24 évvel a játék piacra kerülése után talált rá egy játékos.

A videojátékok fejlesztői előszeretettel pakolják tele programjaikat titkos átjárókkal, egyéb meglepetésekkel, melyeket legtöbbször csak az igazán fanatikusoknak van türelmük megkeresni, vagy épp megfejteni, ha valamilyen fejtörő is társul hozzá.

Az 1994-ben debütált Doom II-ben rengeteg ilyen, úgynevezett easter egg volt megtalálható. Többségüket hamar felfedezték, de mivel soha nem lehet tudni, pontosan hány talány is van hátra, a játékosok folyamatos keresgéléssel töltik az időt, hátha sikerül egy újabb, az előzőnél is sokkal nagyobb titkot felderíteni. Egy Zero Master nevű játékos most olyan meglepetésre bukkant, amelynek negyedévszázadig a létezéséről sem tudtak.

Illetve de: a program tizenötödik szintjén, az úgynevezett Industrial Zone-ban egy működésképtelennek hitt teleportkapu található, melyről mindenki azt hitte, valamilyen fejlesztői hiba miatt nem sikerült aktiválni, vagy egy frissítés egyszerűen használhatatlanná tette. Most kiderült: a kapu nagyon is működik, csak éppen aktiválása speciális módszert igényel.

Zero Master felfedezte, hogy a rejtett szintet csak úgy lehet elérni, ha egy másik ellenfél belöki a játékost a kapuba, amely így átdobja őt a titkos szobába. A szint eddig is ismert volt a játékosok előtt, de csalás nélkül senki se tudott bejutni, mert nem tudták, hogy a kulcs a látszólag nem működő dimenziókapu.

Zero Master felfedezését a program társalkotója, John Romero sem hagyta szó nélkül, a legendás fejlesztő külön tweetben gratulált neki:

Ha máskor is tudni szeretne a videojátékos társadalom történéseiről kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!