Pavló Péter
Pavló Péter

A Nikon után a Canon is lerántotta a leplet az új, tükör nélküli fényképezőgépéről. A cég egészen az alapoktól építette fel az új készüléket, ami ígéretük szerint egyszerre profi fotós és videós eszköz is.

Akik szeretik a fényképezőgépeket, és tűkön ülve várják az újdonságokat, azoknak az idei évben hamarabb jött el a karácsony. Nem sokkal azután ugyanis, hogy a Nikon bemutatta a Z7 (valamint a Z6) névre keresztelt tükör nélküli full-frame fényképezőgépét – amivel nem mellesleg a jelenleg a piacot uraló Sonyt szeretné letaszítani a trónról –, a Canon is lerántotta a leplet a saját fejlesztéséről.

A japán cég szerdán Londonban mutatta be a saját tükör nélküli full-frame kameráját, ami az EOS R nevet kapta. A Nikon számára pünkösdi királyságnak bizonyulhat a Sony trónfosztása, a Canon gépét ugyanis pont úgy alakították ki, hogy kompromisszumos megoldást jelentsen a Nikon két új gépe számára. A készülékbe egy 30,3 megapiexeles szenzor került, ami épp befér a Nikon Z7 (45,7 megapixel) és a a Z6 (24,6 megapixel) kamerája közé. Plusz pont a Canonnak, hogy a kamera érintőkijelzője teljes mértékben kifordítható, így a divatos vlogoláshoz is alkalmas.

©

A Canon az újonnan kifejlesztett RF-foglalattal mutatta be a gépet, ami azonban kompatibils lesz a már meglévő objektívekkel is. Az EOS R (a világon elsőként) 12-pines csatlakozót, 20 mm-es szenzorsíkot és 54 mm átmérőt kapott, így a Canon szerint sokkal rugalmasabban lehet majd objektíveket fejleszteni.

©

Az EOS R tetején egy második kijelző is helyet kapott – csak úgy, mint ahogy a nagytestvér DSLR-en is megtalálható –, amelyen a fotózáshoz/videózáshoz szükséges legfontosabb információkat jeleníti meg a gép. Az elektronikus kereső 3,69 millió képpontból áll, ami a cég szerint 100 százalékos képfedést garantál.

Az új Canon MILC igazi erejét a váz alatt találjuk. A japán cég összehozta a világ leggyorsabb, 0,05(!) másodperces autofókusz rendszerét, a képélességről pedig 5655 AF-pont gondoskodik. A gép 8 kép/másodperc sebességgel képes exponálni, amihez 5 kép/másodperces AF-követés társul, így az ígéretek szerint még a gyorsan mozgó téma sem mosódik el a fotókon.

A kamera képes a 4K-felbontású felvételek készítésére, a rázkódást pedig 5 tengely igyekszik csökkenteni mind a fotóknál, mind pedig a videóknál. Az adatokat az USB-csatlakozó mellett Bluetooth-on keresztül is ki lehet majd nyerni a gépből.

A Canon négy objektívet is bemutatott az EOS R MILC mellé:. A kamerához érkezett egy 35 mm-es f/1.8-as értékkel, egy 50 mm-es f/1.2-es értékkel, egy 28-70 mm-es f/2-es értékkel és egy 24-105 mm f/4-es objektív is. Minden új RF objektívet olyan személyre szabható vezérlőgyűrűvel látnak el, amelyen a fotós a rekeszt, a záridőt és az ISO-t állíthatja – így nem kell elnéznie a témáról a beállításokra és még természetesebb képet rögzíthet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!