szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A japán kutatók évek óta dolgoznak egy olyan ötlet megvalósításán, ami több mint 120 éve merült fel először. A cél, hogy 2050-ben már lifttel vigyenek turistákat az űrbe.

Az űripar jelenlegi legnagyobb kihívása, hogy kitalálják: hogyan lehetne költséghatékony módszerrel az űrbe juttatni dolgokat. A SpaceX visszatérő rakétái jelentős mértékben képesek csökkenteni a kilövés költségeit, a japánok azonban egészen másként képzelik el a dolgot.

Az elmúlt években a Sizuokai Egyetem kutatói egy "űrliften" dolgoztak, amely képes lenne a két végpontja (a Föld és egy űrben lévő célpont) között oda-vissza szállítani a dolgokat. Az ötlet eredetileg egy orosz tudóstól, Konsztantyin Ciolkovszkij származik még 1895-ből, akinek az Eiffel-torony adott ihletet. Az ötletet később Arthur C. Clarke is elővette, és a jelek szerint a japánokat is foglalkoztatja a dolog.

©

A japán űrügynökség még ebben a hónapban felbocsátja majd azt a H–2B rakétát, amely az "űrlift" prototípusát szállítja majd. Ez két miniatűr műholdat, egy 10 méteres kábelt, valamint egy 6x3x3 centiméteres miniatűr liftet tartalmaz majd. A teszt során azt figyelik majd a tudósok, hogy a két műhold közé kifeszített kábel feszes marad-e az űrben, és képes-e rajta a szerkezet a két műhold között oda-issza közlekedni.

A tesztet a műholdakra szerelt kamerák segítségével örökítik meg, amely később jó szolgálatot tehet a további fejlesztésekhez.

A két műholdat összekötő kábel természetesen nem olyan kábel, mint amilyeneket a földi liftekben is használunk. Szén-nanocsövekből áll, ami még az acélnál is tízszer erősebbé teszi.

A tervek szerint 2050-ben már turistákat vinnének fel így az űrbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!