szerző:
hvg.hu

A japán kutatók évek óta dolgoznak egy olyan ötlet megvalósításán, ami több mint 120 éve merült fel először. A cél, hogy 2050-ben már lifttel vigyenek turistákat az űrbe.

Az űripar jelenlegi legnagyobb kihívása, hogy kitalálják: hogyan lehetne költséghatékony módszerrel az űrbe juttatni dolgokat. A SpaceX visszatérő rakétái jelentős mértékben képesek csökkenteni a kilövés költségeit, a japánok azonban egészen másként képzelik el a dolgot.

Az elmúlt években a Sizuokai Egyetem kutatói egy "űrliften" dolgoztak, amely képes lenne a két végpontja (a Föld és egy űrben lévő célpont) között oda-vissza szállítani a dolgokat. Az ötlet eredetileg egy orosz tudóstól, Konsztantyin Ciolkovszkij származik még 1895-ből, akinek az Eiffel-torony adott ihletet. Az ötletet később Arthur C. Clarke is elővette, és a jelek szerint a japánokat is foglalkoztatja a dolog.

©

A japán űrügynökség még ebben a hónapban felbocsátja majd azt a H–2B rakétát, amely az "űrlift" prototípusát szállítja majd. Ez két miniatűr műholdat, egy 10 méteres kábelt, valamint egy 6x3x3 centiméteres miniatűr liftet tartalmaz majd. A teszt során azt figyelik majd a tudósok, hogy a két műhold közé kifeszített kábel feszes marad-e az űrben, és képes-e rajta a szerkezet a két műhold között oda-issza közlekedni.

A tesztet a műholdakra szerelt kamerák segítségével örökítik meg, amely később jó szolgálatot tehet a további fejlesztésekhez.

A két műholdat összekötő kábel természetesen nem olyan kábel, mint amilyeneket a földi liftekben is használunk. Szén-nanocsövekből áll, ami még az acélnál is tízszer erősebbé teszi.

A tervek szerint 2050-ben már turistákat vinnének fel így az űrbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!