szerző:
hvg.hu

Egy titokban tartott megállapodás keretében az IBM a New York-i rendőrség (NYPD) biztonsági kameráinak felvételeit használta saját megfigyelési rendszere trenírozásához.

Életkor, nem és bőrszín alapján is képes szűrni a tömegben az embereket az IBM rendszere. Ez annak köszönhető, hogy a technológiai vállalat éveken át hozzááférést kapott az NYPD köztérfigyelő kamerahálózatához, hogy annak felvételei segítsék a megfigyelőrendszer gépi tanulását – tudta meg a The Intercept, miután a lap újságírói a vállalat több volt kutatójával és rendőrökkel is beszéltek.

A riport szerint az IBM még 2007-ben vásárolt a Microsoft-leány Vexceltől egy videoanalitikai szoftvert, melyet aztán saját szakembereivel fejlesztetett tovább. New York város terrorelhárító központjával 2010 márciusában kezdődött az együttműködésük, melynek keretein belül a központ 512 kamerájából „kevesebb mint 50” képkimenetét kapta meg a vállalat szoftvere. Erre azért volt szükség, hogy valós környezetben tanulmányozhassák a járókelőket, és megfelelő mennyiségű gyakorlás és tanulás után a megfigyelőrendszer képes legyen arra, hogy ha kezelője meg szeretne találni valakit egy tömegben, akkor életkor, nem, hajszín, arcszőrzet és bőrszín alapján is évgezhessen szűréseket. Megfelelő paraméterezés után így egy nagyobb tömegben is gyorsan kiszűrhető egy élő videó képén néhány ember, akik közül már másodpercek alatt ki lehet választani a célszemélyt.

©

Az NYPD a The Intercept kérdésére úgy válaszolt, élesben sose használták ezt a szoftvert, illetve semmilyen olyan programot, ami lehetővé tesz faji alapokon történő profilozást – noha kaptak ilyesmi rendszerrel kapcsolatos ajánlatokat.

A New York-i rendőrség 2016-ban állította le a mindmáig titokban tartott projektet, amellyel kapcsolatban az IBM a The Verge-nek mindössze annyit nyilatkozott: továbbra is elkötelezettek az új technológiák felelősségteljes fejlesztése mellett.

A hasonló megfigyelőrendszerek régóta aggasztják a civil jogvédőket. Egy arcfelismerő algoritmus tévesztése elméletben megmosolyogtató, gyakorlatban szomorú következményekkel járhat. De akkor sem feltétlenül aludhatunk nyugodtan, ha jól működik a technológia. Különösen aggasztó néhány szakember szerint az a rendszer, melyet emberi cselekedetek felismerésére terveztek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját