szerző:
hvg.hu

Bolygónk egyik legérdekesebb pontját, a déli-sarkvidéket gyakorta vizsgálják a tudósok. Munkájukhoz mostantól egy sokkal részletesebb domborzati térkép is rendelkezésre áll.

Az egyre jobban érezhető globális felmelegedés miatt az utóbbi időben egyre több tudós kezdte vizsgálni az Antarktisz jegét, aminek köszönhetően egy igen fontos kérdést – pontosabban jelenséget – már sikerült tisztázni. Persze nem csak emiatt kíváncsiak a kutatók a déli-sarkra: a jégmintákkal feltárhatóak a régmúlt éghajlati viszonyai, továbbá történelmi események beazonosítását is lehetővé teszik.

Valószínűleg az ő munkájuk is könnyebb lesz azzal az új térképpel, amit az Ohio Állami Egyetem szakemberei dolgoztak ki. Az Antarktisz felszínéről korábban is készültek domborzati térképek, ám egyik sem volt olyan részletes, mint a REMA (Reference Elevation Model of Antartica), amely bizonyos pontjain 500-szor nagyobb részletességgel szolgál.

Egy régi műholdképes térkép balra, a REMA jobbra
©

A projekten dolgozó, Ian Howat vezette tudóscsapat atlasza rengeteg információt tartalmaz: a 6 évig tartó munka végére 150 terabájt méretűre hízott, köszönhetően a szakemberek által begyűjtött adatmennyiségnek, mely jócskán megkönnyíti a jövőbeni expedíciók szervezését. A tetemes méret szerintük egyben azt is jelenti, hogy jelenleg a déli-sarkvidék bolygónk legjobban dokumentált része.

©

A térkép elkészítéséhez a kontinens felett cirkáló műholdakat vették igénybe, ám az óriási képek dekódolásához megfelelő hardverre és az azt futtatni képes szoftverre is szükség volt. Ehhez a feladathoz napjaink egyik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét vették igénybe, melyekből egyébként Magyarországon is találni.

A térkép elkészülte azért is jelentős, mert a tudósok elmondása szerint eddig a jókora távolságra lévő Marsról is sokkal részletesebb felszíni képeik voltak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Mozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigászi jéghegy

Tizenhárom hónapnyi veszteglés után a Larsen-C selfjégről leszakadt hatalmas jéghegy déli vége jelentősen elmozdult, a parttal eddig párhuzamos tömb most nagyjából derékszögnyit fordult el. Szakértők szerint a déli félteke közelgő nyara is segítheti az előrelátható északi irányú sodródást.

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?