szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament képviselői nem sokkal 13 óra előtt megszavazták az új szerzői jogi irányelvet, amely támogatói szerint már nagyon szükséges volt, ellenzői szerint jelen formájában komoly cenzúrát szabadíthat a szabad internetre.

Hiába kongatta meg korábban a vészharangot az internet atyja, az Európai Parlament szerdán mégis megszavazta az új szerzői jogi irányelvet, amely 17 év után hoz változást. A képviselők elfogadták a javaslat két legkényesebb, 11. és 13. cikkelyét is, amelyek közül utóbbi érintheti közvetlenül az átlagfelhasználókat. Az a pont ugyanis kimondja, hogy az online platformok üzemeltetői a jelenleginél jóval kiterjedtebb felelősséggel tartoznak a rendszerükbe feltöltött tartalomért.

Az irányelvből konkrétumokat tartalmazó törvény(ek) ezután születhet(nek) majd.

Hogy támogatói szerint miért volt már nagy szükség egy új uniós szabályozásra, illetve ellenzői szerint miért jelenthet súlyos csapást a szabad internetre, arról az itt található elemzésünkben olvashat.

További fejleményekért kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kupakokkal fizetnek a szarkák az ételautomatánál

Kupakokkal fizetnek a szarkák az ételautomatánál

Beárazták a Toyota percek alatt feltölthető villanymotoros autóját

Beárazták a Toyota percek alatt feltölthető villanymotoros autóját

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma