szerző:
hvg.hu

A korábbinál okosabb rendszer használ a Facebook a felületén közzétett álló- és mozgóképes tartalmak megértésére. A szoftverhez hozzáférést biztosítanak a tényellenőrzésre szakosodott partnereknek is.

A közösségi oldal a 2016-os elnökválasztás óta nagy erőket mozgósít azért, hogy visszaszorítsa az álhírek terjedését. Legutóbb például 652 fiókot törölt a Facebook, mert kiderült, hogy évek óta összehangoltan terjesztették az álhíreket. Az álhírek terjedésének azonban láthatóan nem sikerül gátat szabnia a vállalatnak, ezért – illetve némi szabályozói és társadalmi nyomás hatására – időnként előállnak egy újabb ötlettel.

A legújabb fejezet egy olyan háttérrendszerről szól, mely a gépi tanulásra alapozva hozzásegíti a Facebookot – illetve a tényellenőrzésben részt vevő partnerszervezeteket –, hogy a fényképek és a videók tartalmát is az eddigieknél jobban értse.

A rendszer többek között a felhasználói visszajelzéseket is figyeli majd egy-egy kép vagy videó kapcsán, így azonosítva a lehetséges álhíreket. A partnerek eközben visszafejtik az egyes képeket, valamint megvizsgálják azok metaadatait is, hogy kiderüljön, manipulálták-e a felvételt, és ha igen, milyen módon.

Az elmúlt hónapok tesztjei során az már kiderült, hogy az ilyen megtévesztő tartalmakat alapvetően három kategóriába lehet sorolni:

  • manipulált vagy szerkesztett képek,
  • kontextusukból kiragadott tartalmak,
  • feliratként beágyazott hazug állítások.

A Facebook egy-egy példát is hozott ezekre. Az első esetében a mexikói elnökválasztás során az egyik jelöltről, Ricardo Amayaról készítettek egy photoshopolt képet, amely alapján úgy tűnik, a politikus amerikai zöldkártyával rendelkezik.

©

A másodiknál egy bejegyzés azt próbálta meg elhitetni, hogy a szíriai vegyifegyver-támadás valójában megrendezett volt, és ehhez három olyan képet mutattak be "bizonyítékként", amelyen ugyanaz a nő látható. (A francia AFP hírügynökség kiderítette, hogy a nő nem színész, hanem a 2016. augusztus 27-ei vegyifegyver-támadás egyik túlélője.)

©

De volt példa a hazug állításokat szövegként tartalmazó képekre is: ennél a bejegyzésnél például azt akarják elhitetni a felhasználókkal, hogy Narendra Modi, India miniszterelnöke a BBC News Hub kutatása szerint a hetedik legkorruptabb miniszterelnök a világon. Csakhogy olyan, hogy BBC News Hub nevet csupán a szándékos megtévesztés miatt választották, a hírt nem ott közölték le, merthogy nem is igaz.

©

Antonia Woodford, a Facebook termékmenedzsere szerint továbbra is dolgoznak majd azon, hogy még fejlettebb technológiával szűrjék ki az álhíreket, és reagálni tudjanak a terjesztők újabb módszereire.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Magyar tanárnő által működtetett kamuhírhálózat vert át ezreket a Facebookon, Zuckerberg odacsapott

Lájkvadászattal és facebookos nyereményjáték ígéretével tett szert követőkre több kamuoldalt magába tömörítő hálózat a legnagyobb a közösségi oldalon, hogy aztán a folyamatos kattintgatást valahogy pénzre tudja váltani. A legmeglepőbb az egészben, hogy a szájtok mögött nem egy banda vagy fiatal számítógépzsenikből álló csoport állt, hanem egy vidéki tanárnő. A folyamatos átverésekben utazó hálózatot Zuckerbergék végül lekapcsolták.

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

Többen meghaltak, amikor 6,3-es erősségű földrengés rázta meg a Fülöp-szigeteket

Többen meghaltak, amikor 6,3-es erősségű földrengés rázta meg a Fülöp-szigeteket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen

Srí Lanka: Két hete tudták a hatóságok, hogy merénylet várható, de nem tettek semmit

Srí Lanka: Két hete tudták a hatóságok, hogy merénylet várható, de nem tettek semmit