szerző:
hvg.hu

A korábbinál okosabb rendszer használ a Facebook a felületén közzétett álló- és mozgóképes tartalmak megértésére. A szoftverhez hozzáférést biztosítanak a tényellenőrzésre szakosodott partnereknek is.

A közösségi oldal a 2016-os elnökválasztás óta nagy erőket mozgósít azért, hogy visszaszorítsa az álhírek terjedését. Legutóbb például 652 fiókot törölt a Facebook, mert kiderült, hogy évek óta összehangoltan terjesztették az álhíreket. Az álhírek terjedésének azonban láthatóan nem sikerül gátat szabnia a vállalatnak, ezért – illetve némi szabályozói és társadalmi nyomás hatására – időnként előállnak egy újabb ötlettel.

A legújabb fejezet egy olyan háttérrendszerről szól, mely a gépi tanulásra alapozva hozzásegíti a Facebookot – illetve a tényellenőrzésben részt vevő partnerszervezeteket –, hogy a fényképek és a videók tartalmát is az eddigieknél jobban értse.

A rendszer többek között a felhasználói visszajelzéseket is figyeli majd egy-egy kép vagy videó kapcsán, így azonosítva a lehetséges álhíreket. A partnerek eközben visszafejtik az egyes képeket, valamint megvizsgálják azok metaadatait is, hogy kiderüljön, manipulálták-e a felvételt, és ha igen, milyen módon.

Az elmúlt hónapok tesztjei során az már kiderült, hogy az ilyen megtévesztő tartalmakat alapvetően három kategóriába lehet sorolni:

  • manipulált vagy szerkesztett képek,
  • kontextusukból kiragadott tartalmak,
  • feliratként beágyazott hazug állítások.

A Facebook egy-egy példát is hozott ezekre. Az első esetében a mexikói elnökválasztás során az egyik jelöltről, Ricardo Amayaról készítettek egy photoshopolt képet, amely alapján úgy tűnik, a politikus amerikai zöldkártyával rendelkezik.

©

A másodiknál egy bejegyzés azt próbálta meg elhitetni, hogy a szíriai vegyifegyver-támadás valójában megrendezett volt, és ehhez három olyan képet mutattak be "bizonyítékként", amelyen ugyanaz a nő látható. (A francia AFP hírügynökség kiderítette, hogy a nő nem színész, hanem a 2016. augusztus 27-ei vegyifegyver-támadás egyik túlélője.)

©

De volt példa a hazug állításokat szövegként tartalmazó képekre is: ennél a bejegyzésnél például azt akarják elhitetni a felhasználókkal, hogy Narendra Modi, India miniszterelnöke a BBC News Hub kutatása szerint a hetedik legkorruptabb miniszterelnök a világon. Csakhogy olyan, hogy BBC News Hub nevet csupán a szándékos megtévesztés miatt választották, a hírt nem ott közölték le, merthogy nem is igaz.

©

Antonia Woodford, a Facebook termékmenedzsere szerint továbbra is dolgoznak majd azon, hogy még fejlettebb technológiával szűrjék ki az álhíreket, és reagálni tudjanak a terjesztők újabb módszereire.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Magyar tanárnő által működtetett kamuhírhálózat vert át ezreket a Facebookon, Zuckerberg odacsapott

Lájkvadászattal és facebookos nyereményjáték ígéretével tett szert követőkre több kamuoldalt magába tömörítő hálózat a legnagyobb a közösségi oldalon, hogy aztán a folyamatos kattintgatást valahogy pénzre tudja váltani. A legmeglepőbb az egészben, hogy a szájtok mögött nem egy banda vagy fiatal számítógépzsenikből álló csoport állt, hanem egy vidéki tanárnő. A folyamatos átverésekben utazó hálózatot Zuckerbergék végül lekapcsolták.

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben