szerző:
hvg.hu

Elérte a szárazföldet Florence, amely szakértők szerint az utóbbi idők egyik legpusztítóbb hurrikánja lehet az Egyesült Államokban. A vihar mozgását élő radarképeken és videón is közvetítik.

Valós időben, kézzelfogható formában láthatjuk a klímaváltozás szomorú bizonyítékait – így fogalmazott a pennsylvaniai egyetem klímakutatója tavaly ősszel. Michael Mann annak kapcsán szólalt meg, hogy az amerikai területeken négy szokatlanul erős hurrikán formálódott egymás után.

Idén a Florence nevű hurrikán veszélyezteti az amerikai térséget. A vihar ezekben az órákban érte el az Egyesült Államok partjait. A tudósok szerint nagyon komoly károkat okozhat, életveszélyes. A The Washington Post és a Windy időjárásfigyelő szolgáltatás élő radarképéből jól látható, hogy – cikkünk írásának pillanatában – a hurrikán szeme még nem érte el a partot.

A lap élő videóképet is sugároz az észak-karolinai partról, ahol bár jelenleg éjjeli sötétség van, a Florence ereje még így is látható, érezhető.

A The Weather Channel tavaly készített egy látványos illusztrációt: az ide kattintva elérhető videóból rögtön meg fogja érteni, mi a különbség az 1-es és az 5-ös erősségű szélvihar között, és melyik milyen hatással van egy lakóházra.

Az amerikai média idén is minden felületen kiemelten kezeli a hurrikánnal kapcsolatos híreket. A nagy lapok közül előbb a The Washington Post döntött úgy, hogy online felületén leveszi a fizetős kaput a hurrikánnal kapcsolatos cikkekről, majd néhány órája a The New York Times is lehetővé tette, hogy weboldalán korlátozás nélkül lehessen olvasni a viharról szóló tudósításokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!