szerző:
hvg.hu

Hétfőn startolt el Microsoft idei Ignite konferenciája, ahol a cég fejlesztői több újdonságot is bemutattak.

Sok időt megspórolhat a felhasználóknak a Microsoft egyik új fejlesztése. Egy egységesített keresőt készítettek, amely egyetlen keresés során egyszerre kutakodik a számítógépen tárol fájlokban (a Windows 10-ben és az Office-ban) és az interneten (az Edge-ben és a Bingben) is elvégezni a felhasználó által megadott keresést.

A Microsoft Search névre keresztelt szolgáltatás a mesterséges intelligenciát is igénybe veszi majd. A fejlesztők azt ígérik, összetett kérdésekre is tudni fogja a választ, mint péládul:

A következő üzleti útra elvihetem magammal a családomat is?

Az algoritmus mindezt úgy éri el, hogy azonosítja azokat a helyeket, ahol feltehetően fellelhető valamilyen releváns információ. A fenti kérdés esetében például szétnézhet saját és családtagjaink naptárbejegyzéseiben (utóbbiakat természetesen csak akkor éri el, ha meg vannak osztva velünk családtagjaink naptárjai), hogy mikor van a következő utunk, és azokon a napokon van-e már valamilyen programja a többieknek. Megnézheti, hogy hova megyünk majd, hány főre foglalható a szoba satöbbi.

A kereső akkor lesz igazán hasznos, ha a Microsoft összes termékébe és szolgáltatásába beépítik majd. Jelenleg csak az Office, a Bing és a SharePoint kapta meg, de még nem a végleges verziót.

©

A redmondi cég azonban nemcsak a kereséseknél veti be a mesterséges intelligenciát, a Microsoft 365 szolgáltatásait is feltuningolják vele. Az Ideas például az Excelben és a PowerPointban folytatott munkák alapján javaslatokat ad arra vonatkozóan, hogy mivel tudnánk esetleg jobbá tenni (milyen grafikonokat, színeket, ábrákat használjunk) például az adott táblázatot, amit épp készítünk.

Az Excel rövid időn belül meg is kapja majd az új funkciót. A Microsoft táblázatkezelőjének azonban mégsem ez lesz a legmenőbb újdonsága. A szoftver ugyanis kapott egy képfelismerő funkciót, amivel nyomtatott, vagy akár rajzolt táblázatot is felismer nekünk a rendszer, majd automatikusan elkészíti belőle a táblázatot. Ezzel sok időt spórolhatunk meg, hiszen nem kell kézzel írva bevinni az adatokat.

Emellett a jövőben könnyebb lesz a Mac-gépekről elérni a OneDrive-ot (ennek béta verziója már megjelent), és okosabb lett a Cortana is. Ezt az előnyt azonban csak az üzleti felhasználók élvezhetik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Puzsér mögött az LMP

Puzsér mögött az LMP

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Kávészünet, teaidő - recept

Kávészünet, teaidő - recept

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Lagzi Lajcsi hosszú, nagyon hosszú gyaloglásba kezd

Lagzi Lajcsi hosszú, nagyon hosszú gyaloglásba kezd