szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre az amerikai légügyi hatóság engedélyeire vár az az amerikai vállalat, amely nem a repülőtérről, hanem közvetlenül a belvárosból szállítaná el az utasokat a célállomásra a repülőgépeivel.

Jelen pillanatban a világon a leggyorsabb módot a közlekedésre a repülés jelenti, de aki utazott már legalább csak egyszer repülőgéppel, az pontosan tudja, hogy ez legfeljebb csak az utazási időre igaz. A felszállást megelőző procedúra – és itt most nem a biztonsági ellenőrzésre gondolunk, hiszen arra határozottan szükség van –, mint például a reptérre való kiutazás nagyon sok időt vesz igénybe. Erre kínálna egy élhetőnek tűnő alternatívát az amerikai Transcend Air.

A CNN beszámolója szerint a cég olyan hatszemélyes VTOL, azaz függőleges fel- és leszállásra képes repülőgépet fejlesztett, amely jelentős mértékben lerövidítené azt az időt, ami alatt egyik városból a másikba elrepülhetünk. A gépek nem a repülőtérről, hanem a vízparthoz épített "dokkokból" szállnának fel, így az utasoknak nem kellene megküzdeniük azzal, hogy kiérjenek a repülőtérre.

©

A cég ígérete szerint a New York–Boston-távolságot 36 perc, a Los Angeles–San Francisco-utat 55 perc, míg a Toronto–Montreal közti távolságot 1 óra alatt lehetne megtenni. Csak összehasonlításként: a New York–Boston-távolságot jelenleg 1 óra 10 perc alatt teszik meg a gépek. A Transcend Air kezdésnek 46 várost szeretne összekötni a járataival.

A társaság egyelőre az amerikai légügyi felügyelet engedélyeire vár, amit viszont valószínűleg csak néhány év múlva kaphatna meg a cég, amelynek már 15 prototípus-gépe készült el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik