szerző:
hvg.hu

Sokan egy vállrándítással reagálták arra, hogy a Google+ rendszerének egy komoly hibája miatt közel 500 ezer felhasználó adataihoz jutottak hozzá illetéktelenek. Ez viszont óriási hiba, mert bárki érintett lehet, akinek van egy gmailes e-mail-címe.

Nagyot robbant a hír néhány nappal ezelőtt, amikor kiderült: a Google a Facebook Cambridge Analytica-botrányához hasonló adatszivárgást szenvedett el. Az ügyet megszellőztető The Wall Street Journal szerint 496 951 Google-felhasználó adatai kerülhettek rossz kezekbe egy 2015-től(!) 2018 márciusági fennálló hiba miatt.

Az ügy kapcsán sokan elkezdtek élcelődni azzal, hogy mégis kit izgat az adatszivárgás, hiszen szinte senki sem használta a Google+-t.

Az ezt hangoztatóknak részben igazuk van: a Google közösségi hálózata finoman szólva sem lett sikert, pedig az indulásakor olyan ambíciókkal mutatták be, hogy ez lesz a Facebook igazi konkurenciája. A hangsúly azonban az előző mondatban a részben szón van – figyelmeztet a The Washington Post.

Az ugyanis, hogy senki nem használta a Google+-t, ebben az esetben lényegtelen. A lényeg sokkal inkább az, hogy a felhasználókra kvázi ráerőltette a Google, hogy legyen profiljuk a közösségi oldalon.

Gyakorlatilag még egy gmailes fiókot sem lehetett létrehozni anélkül, hogy ne kellett volna létrehozni a profilt.

És mivel az oldal a mai napig is él – a bezárása még hónapok múlva jöhet csak –, a profilok pedig léteznek, így mindenkire potenciális veszélyforrást jelent az adatszivárgást. A most történtek és az arra adott reakciók pedig tökéletesen megmutatják az online lét egyik legnagyobb veszélyét:

milyen könnyen elfeledkezünk arról, hol és mikor adtuk meg az adatainkat a neten.

Könnyen lehet ugyanis, hogy a felhasználók megfeledkeztek arról, hogy van Google+ fiókjuk – vagy azért, mert nem használták, vagy azért, mert egy korábbi e-mail-címhez kötötték. De ettől még létezik. Nekik (is) mutatjuk segítségül: így törölheti magát a Google+-ról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

496 951 Google-felhasználó adatai kerülhettek rossz kezekbe, végleg bezárják a Google+ szolgáltatást

Idén tavasszal nagy port kavart, hogy több tízmillió Facebook-felhasználó adatai kerültek illetéktelen kezekbe a Cambridge Analytica elemzőcég közvetítésével. Hétfőn este derült ki, hogy hasonló adatbiztonsági rés volt a Google rendszerében is. A vállalat márciusban fedezte fel, de egészen mostanáig nem szólt róla. Most viszont jobbnak látja végleg bezárni közösségi hálózatát.

hvg.hu Tech

Így törölheti magát az adatait szivárogtató Google+ szolgáltatásról

A felhasználók csak nemrég szereztek róla tudomást, a Google előtt azonban már hónapok óta ismert volt, hogy közösségi oldalának rendszerével komoly probléma adódott. Bár a szolgáltatást azóta bezárásra ítélték, van rá mód, hogy a regisztráltak még ma megszabaduljanak fiókjuktól. Mutatjuk, hogyan.

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Stadionországban a győzelem számít, a NER vállalkozói már győztesnek érezhetik magukat

Stadionországban a győzelem számít, a NER vállalkozói már győztesnek érezhetik magukat

Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a bevándorlási különadót

Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a bevándorlási különadót

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Texasi miniló segít a Bethesda Gyermekkórházban fekvő beteg gyerekeknek - fotó

Texasi miniló segít a Bethesda Gyermekkórházban fekvő beteg gyerekeknek - fotó