szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén tavasszal nagy port kavart, hogy több tízmillió Facebook-felhasználó adatai kerültek illetéktelen kezekbe a Cambridge Analytica elemzőcég közvetítésével. Hétfőn este derült ki, hogy hasonló adatbiztonsági rés volt a Google rendszerében is. A vállalat márciusban fedezte fel, de egészen mostanáig nem szólt róla. Most viszont jobbnak látja végleg bezárni közösségi hálózatát.

Illetéktelen kezekbe juthattak Google-felhasználók adatai – ismerte el a Google, miután a The Wall Street Journal nyilvánosságra hozta az adatgondot. A hivatalos tájékoztatásra némileg rossz fényt vet, hogy kiderült: a Google még márciusban fedezte fel a problémát, ám úgy döntött, hogy nem tájékoztatja erről sem a közvéleményt, sem az érintett felhasználókat. A WSJ szerint azért, mert féltek az ügy következményeitől.

A Google szerint arra nem találtak bizonyítékot, hogy valaki visszaélt volna a felhasználók személyes adataival, azt viszont elismerik, hogy egy biztonsági rés miatt 2015-től (!) 2018 márciusáig illetéktelenek is hozzáférhettek az érintett, 496 951 felhasználó teljes nevéhez, e-mail-címéhez, születési dátumához, lakhelyinformációihoz, kapcsolati adataihoz, foglalkozásához és profilképéhez. A vizsgálat során 438 olyan külső alkalmazást azonosítottak, melyeknek akkor is hozzáférésük volt ezekhez az információkhoz, ha a felhasználó nem adott erre engedélyt.

A biztonsági rés minden bizonnyal azért nem okozott ennél is nagyobb problémát, mert a 2011. június 28-án nagy reményekkel útjára indított Google+ közösségi hálózatot évek óta alig használja valaki. Sőt, aki használja is, azoknak 90 százaléka is 5 másodpercnél kevesebbet tölt a rendszerben a Google adatai szerint – nagyrészt véletlen kattintásokról lehet szó.

A Google még márciusban bezárta a biztonsági rést, most pedig úgy döntöttek, úgy ahogy van bezárják a Google+ szolgáltatást is.

A biztonsági rés következtében hanyag adatkezelés kapcsán azonnal felmerülhet, hogy a Facebookhoz hasonlóan a Google-nek is szembe kell-e néznie a GDPR szigorával. Mivel azonban a probléma 2015-től idén márciusig állt fenn, az általános adatvédelmi rendeletet pedig május 25-étől alkalmazzák, így nem alkalmazható erre az esetre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már ötvennél is többen igazoltan fertőzöttek a szegedi börtönben

Már ötvennél is többen igazoltan fertőzöttek a szegedi börtönben

Politico: Így szakította szét Orbán Viktor az Európai Uniót és így úszta meg

Politico: Így szakította szét Orbán Viktor az Európai Uniót és így úszta meg

Megerőszakolt egy 98 éves nőt egy francia férfi, hat év börtönre ítélték

Megerőszakolt egy 98 éves nőt egy francia férfi, hat év börtönre ítélték