szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A ma ismert internet a következő évtizedre teljesen eltűnhet, a helyét pedig egy kétpólusú hálózat válthatja fel. Az egyik póluson minden Kínához vezet majd.

Sokak emlékében még élesen él a rendszerváltás előtti időszak, amikor vasfüggöny osztotta két részre a világot. A Google egykori vezérigazgatója, Eric Schmidt szerint valami hasonlóra kell felkészülnünk, hamarosan ugyanis ismét két részre fog szakadni a világ, amelyben kétféle internet létezik majd: az amerikaiak, valamint a kínaiak által vezetett internet.

Schmidt a CNBC beszámolója szerint még két hete, a San Franciscóban megtartott Village Global VC nevű rendezvényen beszélt félelmeiről, amikor Tyler Cowen közgazdász arról kérdezte, milyen lesz az internet 10-15 év múlva.

Schmidt szerint az nem valószínű, hogy az internet teljes mértékben fragmentálódik, az viszont könnyen elképzelhető, hogy két részre szakad, amelyeket a fent említett országok "vezetnek" majd. A kínai termékek és szolgáltatások előretörésével egy másfajta ideológia is érkezik majd a rezsimtől, amelyben a cenzúráé és a megfigyelésé lesz a főszerep. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arra nemrég láttunk egy elrettentő példát.

Ennek előszele az új selyemútként emlegetett "Egy övezet, egy út" kezdeményezés, amellyel Kína a politikai és gazdasági befolyását akarja kiterjeszteni Európára, Afrikára, a Közel-Keletre és Ázsiára is. És a helyzet az, hogy ezen cél elérésében a Google is komoly szerepet játszhat.

Schmidt azt tanácsolta a tech cégeknek, próbáljanak meg nemcsak addiktív dolgokat előállítani, de értéket is teremteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Egészen durva dolgok szivárogtak ki arról, milyen netcenzúrára készül a Google és Kína

Augusztus elején szivárgott ki, hogy a Google egy különleges, cenzúrázott keresőt fejleszt Kínának. A témát elsőként megíró lap most újabb részletekkel állt elő, melyek még sötétebb képet festenek a helyzetől. Ha igazak az értesüléseik, a kínai kormányzat konkrét személyekhez kötve is megnézheti majd, ki mire keres rá a neten.

Májusban nyitnak a franciák

Májusban nyitnak a franciák

Meghalt két ember egy valószínűleg önvezető Teslában

Meghalt két ember egy valószínűleg önvezető Teslában

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás