szerző:
hvg.hu

A ma ismert internet a következő évtizedre teljesen eltűnhet, a helyét pedig egy kétpólusú hálózat válthatja fel. Az egyik póluson minden Kínához vezet majd.

Sokak emlékében még élesen él a rendszerváltás előtti időszak, amikor vasfüggöny osztotta két részre a világot. A Google egykori vezérigazgatója, Eric Schmidt szerint valami hasonlóra kell felkészülnünk, hamarosan ugyanis ismét két részre fog szakadni a világ, amelyben kétféle internet létezik majd: az amerikaiak, valamint a kínaiak által vezetett internet.

Schmidt a CNBC beszámolója szerint még két hete, a San Franciscóban megtartott Village Global VC nevű rendezvényen beszélt félelmeiről, amikor Tyler Cowen közgazdász arról kérdezte, milyen lesz az internet 10-15 év múlva.

Schmidt szerint az nem valószínű, hogy az internet teljes mértékben fragmentálódik, az viszont könnyen elképzelhető, hogy két részre szakad, amelyeket a fent említett országok "vezetnek" majd. A kínai termékek és szolgáltatások előretörésével egy másfajta ideológia is érkezik majd a rezsimtől, amelyben a cenzúráé és a megfigyelésé lesz a főszerep. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arra nemrég láttunk egy elrettentő példát.

Ennek előszele az új selyemútként emlegetett "Egy övezet, egy út" kezdeményezés, amellyel Kína a politikai és gazdasági befolyását akarja kiterjeszteni Európára, Afrikára, a Közel-Keletre és Ázsiára is. És a helyzet az, hogy ezen cél elérésében a Google is komoly szerepet játszhat.

Schmidt azt tanácsolta a tech cégeknek, próbáljanak meg nemcsak addiktív dolgokat előállítani, de értéket is teremteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Egészen durva dolgok szivárogtak ki arról, milyen netcenzúrára készül a Google és Kína

Augusztus elején szivárgott ki, hogy a Google egy különleges, cenzúrázott keresőt fejleszt Kínának. A témát elsőként megíró lap most újabb részletekkel állt elő, melyek még sötétebb képet festenek a helyzetől. Ha igazak az értesüléseik, a kínai kormányzat konkrét személyekhez kötve is megnézheti majd, ki mire keres rá a neten.

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

Tordai Bence: Közös a cél, a rezsim megdöntése

Tordai Bence: Közös a cél, a rezsim megdöntése

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál