szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddiginél hatékonyabb védelmet fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) szakemberei az év elején az Intel processzoraiban felfedezett súlyos biztonsági hibára. A kérdés csak az, elfogadja-e az új megoldást a gyártó.

Számítógép- és telefontulajdonosok milliói kerültek veszélybe 2018 elején, amikor súlyos sebezhetőségeket fedeztek fel az Intel és az AMD processzoraiban. Ezek voltak a Spectre és a Meltdown néven ismertté vált hibák, melyeket nem egy alkalommal megpróbáltak orvosolni a szakemberek, hol több, hol kevesebb sikerrel.

A probléma röviden összefoglalva az, hogy a processzor hibái miatt a hackerek gyakorlatilag minden fontos adatunkhoz hozzáférhettek, még a védett adatokhoz is, amit csak úgy lehet(ett) orvoslni, hogy az a számítógép teljesítményének jelentős visszaesésével jár(t). Augusztusban ráadásul egy újabb Spectre-szerű hibára bukkantak a szakemberek az Intel processzoraiban, ami tovább rontotta a helyzetet. A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói azonban most egy olyan megoldással álltak elő, ami nem lassítja a számítógépeket, mégis képes kivédeni a Spectre-szerű kibertámadásokat.

A DAWG (Dynamically Allocated Way Guard) névre keresztelt eljárás lényege, hogy elszigeteli a cache memóriát a processzor számára, így a rosszindulatú program nem láthat rá a kernel védett memóriaterületeire. Az MIT magyarázata szerint a védelmet úgy kell elképzelni, mint amikor a konyhában a szakácsokat "falakkal" válsztják el egymástól, hogy azok ne lássák egymás eszközeit és alapanyagait.

A DAWG kifejlesztői szerint a megoldás jobb védelmet jelent, mint az Intel által kitalált védelem, és nem is lassul le tőle jelentős mértékben a gép. (Az Intel javítása 5-30 százalékos lassulást eredményezett.) Ugyanakkor azt is megjegyzik, a DAWG nem véd minden spekulatív támadás ellen, de a nemspekulatív támadások esetében jobb védelmet jelent, mint az Intel fejlesztése.

Az egyelőre kérdés, az Intel használja-e majd a megoldást, az MIT szakemberei azonban bíznak benne, hogy az iparág hamar elfogadja a fejlesztést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet

Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet

Havas Henrik elég durván beszólt Presser Gábornak

Havas Henrik elég durván beszólt Presser Gábornak