szerző:
hvg.hu

Az eddiginél hatékonyabb védelmet fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) szakemberei az év elején az Intel processzoraiban felfedezett súlyos biztonsági hibára. A kérdés csak az, elfogadja-e az új megoldást a gyártó.

Számítógép- és telefontulajdonosok milliói kerültek veszélybe 2018 elején, amikor súlyos sebezhetőségeket fedeztek fel az Intel és az AMD processzoraiban. Ezek voltak a Spectre és a Meltdown néven ismertté vált hibák, melyeket nem egy alkalommal megpróbáltak orvosolni a szakemberek, hol több, hol kevesebb sikerrel.

A probléma röviden összefoglalva az, hogy a processzor hibái miatt a hackerek gyakorlatilag minden fontos adatunkhoz hozzáférhettek, még a védett adatokhoz is, amit csak úgy lehet(ett) orvoslni, hogy az a számítógép teljesítményének jelentős visszaesésével jár(t). Augusztusban ráadásul egy újabb Spectre-szerű hibára bukkantak a szakemberek az Intel processzoraiban, ami tovább rontotta a helyzetet. A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói azonban most egy olyan megoldással álltak elő, ami nem lassítja a számítógépeket, mégis képes kivédeni a Spectre-szerű kibertámadásokat.

A DAWG (Dynamically Allocated Way Guard) névre keresztelt eljárás lényege, hogy elszigeteli a cache memóriát a processzor számára, így a rosszindulatú program nem láthat rá a kernel védett memóriaterületeire. Az MIT magyarázata szerint a védelmet úgy kell elképzelni, mint amikor a konyhában a szakácsokat "falakkal" válsztják el egymástól, hogy azok ne lássák egymás eszközeit és alapanyagait.

A DAWG kifejlesztői szerint a megoldás jobb védelmet jelent, mint az Intel által kitalált védelem, és nem is lassul le tőle jelentős mértékben a gép. (Az Intel javítása 5-30 százalékos lassulást eredményezett.) Ugyanakkor azt is megjegyzik, a DAWG nem véd minden spekulatív támadás ellen, de a nemspekulatív támadások esetében jobb védelmet jelent, mint az Intel fejlesztése.

Az egyelőre kérdés, az Intel használja-e majd a megoldást, az MIT szakemberei azonban bíznak benne, hogy az iparág hamar elfogadja a fejlesztést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az új iPhone-okhoz is csinált akkumulátoros tokot az Apple, de nem adják olcsón őket

Az új iPhone-okhoz is csinált akkumulátoros tokot az Apple, de nem adják olcsón őket

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben