szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Repülőszőnyeghez hasonló, tökéletesen négyszögletes jéghegyre bukkant a NASA antarktiszi kutatócsoportja. A felfedezés a még sokat látott szakembereket is meglepte. Nagyban is mutatjuk.

Túlzás nélkül is meghökkentő felfedezésről szóló dokumentációt tett közzé a múlt hét végén a NASA: egy olyan jéghegyre bukkantak az Antarktiszon, amely nem csak hogy tökéletesen lapos, többszöri ránézésre is olyan érzése támad az embernek, mintha csak emberi kezek faragták volna ki:

©

Az Operation IceBridge misszió keretében talált jéghegyre Kelly Brunt, a Marylandi Egyetem kutatója adott magyarázatot a Live Science-nek. Eszerint kétféle jéghegytípus létezik: egyik a mindenki által ismert fajta, amikor a jéghegy szót hallja, és van az úgynevezett tabular, vagyis táblás jéghegy, mint a most felfedezett darab is, mely az óriási Larsen-C selfjégről szakadt le. (És nem kevésbé meghökkentőbb, mint a furcsa zaj, amit szintén az antarktiszi jég vizsgálatakor fedeztek fel.)

©

A leolvadás/leszakadás mondhatni természetes folyamat, amelyet Brunt a nagyra nőtt emberi körömhöz hasonlított: idővel az is egyszerűen letörhet, és ugyanez történt a NASA emberei által megtalált, hatalmas repülőszőnyeghez hasonlítható jégheggyel is. Hogy pontosan mekkora, nehéz megmondani, becslések szerint ugyanis csak mindössze 10 százaléka tűnik ki a vízből, a többi pedig a felszín alatt van. Vagyis, ami a képen látható,

valójában szó szerint csak a jéghegy csúcsa.

A tökéletes lapossága ellenére Brunt senkinek nem tanácsolja, hogy csúszkálni próbáljon rajta, vagy hogy egyáltalán rámerészkedjen. A tábla felborulni biztosan nem fog, ugyanakkor bármelyik pillanatban darabjaira törhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Mozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigászi jéghegy

Tizenhárom hónapnyi veszteglés után a Larsen-C selfjégről leszakadt hatalmas jéghegy déli vége jelentősen elmozdult, a parttal eddig párhuzamos tömb most nagyjából derékszögnyit fordult el. Szakértők szerint a déli félteke közelgő nyara is segítheti az előrelátható északi irányú sodródást.

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Frei Tamásék tévéhálózata terjeszkedni készül a régióban

Frei Tamásék tévéhálózata terjeszkedni készül a régióban

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Elrendelték M. Richárd letartóztatását