szerző:
hvg.hu

A kutatók éveken át vizsgálták a földköpenyt és a földkérget a Ross selfjég alatt, ám az eredetileg elgondolt eredmények helyett valami egész mást tapasztaltak.

Nem ritka, hogy az Antarktisz jegét vizsgáló kutatóknak valamilyen érdekes hangot sikerül rögzíteniük. A Déli-sarkvidéken hallhatták már a tudósok az olvadás miatt a mélyből feltörő, több ezer éve ott nyugvó buborékok hangját, vagy épp a leszakadó jégtáblák miatti recsegést-ropogást. Ezúttal egy hangot sikerült rögzíteniük, melyet leginkább egy kísértetháznak tudnánk elképzelni.

A Gizmodo beszámolója szerint a szakemberek a Ross selfjég megfigyelése közben, az ultraérzékeny szeizmikus szenzoroknak köszönhetően tudták rögzíteni a furcsa zörejeket, amelyek rávilágítottak arra, mennyire sok tényező képes alakítani az Antarktisz jegén.

Julien Chaput, a Coloradói Egyetem kutatója szerint az, hogy sikerült rögzíteni a hangokat, csupán a véletlen műve. A szakemberek még 2014-ben telepítették a szeizmikus szenzorokat, hogy tanulmányozzák az alatta húzódó Földkéregről és Földköpenyről. Chaput bízott benne, hogy az évszakok változásával esetleg a jég tömegének változását is le lehet mérni, ehelyett azonban magas frekvenciájú szeizmikus hullámokat rögzítettek a műszerek a néhány méteres hórétegben. Az adatokat mostanra elemezték ki, és írtak róla publikációt a Geophysical Research Letters című szaklapba, néhány, az évek alatt rögzített hangot pedig össze is vágtak.

Amit a felvételen hallhatunk, az a jégpáncél felett található firn vagy oromhó hangja, amit a szél és a hőmérsékletváltozás is képes befolyásolni. A hang frekvenciája megváltozott, amikor egy vihar vonult át a jégpáncélon, de a legérdekesebb az volt, amikor 2016 januárjában a meleg miatt 0 fok fölé kúszott a hőmérséklet. Az olvadás miatt ugyanis a firn lelassította a rajta áthaladó hullámokat. Ami viszont még ennél is fontosabb: a hang nem változott meg ismét még azután sem, hogy a hőmérséklet ismét lehűlt. Mindez azt jelzi, ami egyszer megváltozott a felmelegedés miatt, már nem nagyon fog "visszaalakulni".

Chaput szerint a firn olvadása az egyik legfontosabb tényező a selfjég destabilizálásában, ami felgyorsítja a jég óceánba csúszását. A Ross selfjég megállíthatatlanul olvad, köszönhetően az egyre melegedő tengeri áramlatoknak. A térség megolvadása 10 méterrel emelheti a tenger szintjét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Mozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigászi jéghegy

Tizenhárom hónapnyi veszteglés után a Larsen-C selfjégről leszakadt hatalmas jéghegy déli vége jelentősen elmozdult, a parttal eddig párhuzamos tömb most nagyjából derékszögnyit fordult el. Szakértők szerint a déli félteke közelgő nyara is segítheti az előrelátható északi irányú sodródást.

Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat

Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

A portás vette át a kormányhivatalban a szegedi közszolgák petícióját

A portás vette át a kormányhivatalban a szegedi közszolgák petícióját

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható