szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatók éveken át vizsgálták a földköpenyt és a földkérget a Ross selfjég alatt, ám az eredetileg elgondolt eredmények helyett valami egész mást tapasztaltak.

Nem ritka, hogy az Antarktisz jegét vizsgáló kutatóknak valamilyen érdekes hangot sikerül rögzíteniük. A Déli-sarkvidéken hallhatták már a tudósok az olvadás miatt a mélyből feltörő, több ezer éve ott nyugvó buborékok hangját, vagy épp a leszakadó jégtáblák miatti recsegést-ropogást. Ezúttal egy hangot sikerült rögzíteniük, melyet leginkább egy kísértetháznak tudnánk elképzelni.

A Gizmodo beszámolója szerint a szakemberek a Ross selfjég megfigyelése közben, az ultraérzékeny szeizmikus szenzoroknak köszönhetően tudták rögzíteni a furcsa zörejeket, amelyek rávilágítottak arra, mennyire sok tényező képes alakítani az Antarktisz jegén.

Julien Chaput, a Coloradói Egyetem kutatója szerint az, hogy sikerült rögzíteni a hangokat, csupán a véletlen műve. A szakemberek még 2014-ben telepítették a szeizmikus szenzorokat, hogy tanulmányozzák az alatta húzódó Földkéregről és Földköpenyről. Chaput bízott benne, hogy az évszakok változásával esetleg a jég tömegének változását is le lehet mérni, ehelyett azonban magas frekvenciájú szeizmikus hullámokat rögzítettek a műszerek a néhány méteres hórétegben. Az adatokat mostanra elemezték ki, és írtak róla publikációt a Geophysical Research Letters című szaklapba, néhány, az évek alatt rögzített hangot pedig össze is vágtak.

Amit a felvételen hallhatunk, az a jégpáncél felett található firn vagy oromhó hangja, amit a szél és a hőmérsékletváltozás is képes befolyásolni. A hang frekvenciája megváltozott, amikor egy vihar vonult át a jégpáncélon, de a legérdekesebb az volt, amikor 2016 januárjában a meleg miatt 0 fok fölé kúszott a hőmérséklet. Az olvadás miatt ugyanis a firn lelassította a rajta áthaladó hullámokat. Ami viszont még ennél is fontosabb: a hang nem változott meg ismét még azután sem, hogy a hőmérséklet ismét lehűlt. Mindez azt jelzi, ami egyszer megváltozott a felmelegedés miatt, már nem nagyon fog "visszaalakulni".

Chaput szerint a firn olvadása az egyik legfontosabb tényező a selfjég destabilizálásában, ami felgyorsítja a jég óceánba csúszását. A Ross selfjég megállíthatatlanul olvad, köszönhetően az egyre melegedő tengeri áramlatoknak. A térség megolvadása 10 méterrel emelheti a tenger szintjét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Mozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigászi jéghegy

Tizenhárom hónapnyi veszteglés után a Larsen-C selfjégről leszakadt hatalmas jéghegy déli vége jelentősen elmozdult, a parttal eddig párhuzamos tömb most nagyjából derékszögnyit fordult el. Szakértők szerint a déli félteke közelgő nyara is segítheti az előrelátható északi irányú sodródást.

Schobert Norbert rácsodálkozott a kommentelők gonoszságára

Schobert Norbert rácsodálkozott a kommentelők gonoszságára

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Elhanyagolható a nyelvvizsgacsalások száma Magyarországon

Elhanyagolható a nyelvvizsgacsalások száma Magyarországon