szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy 2018-as Európai Bizottsági jelentés szerint Magyarország rendszeres internethasználat és digitális képességek terén is elmarad az EU átlagától. Azért van fejlődés.

A magyar társadalom nagy része már online, de rendszeres internethasználat és digitális képességek terén még mindig elmarad az EU átlagától – írja az Európai Bizottság 2018-as jelentésére hivatkozva az Inforádió honlapja. A digitális képességek fejlesztése a netezők szerint nemcsak a saját boldogulásukat segíti elő, de a társadalom fejlődésének is a motorja lehet.

Az Európai Bizottság eNET – Telekom - Jelentés az internetgazdaságról kutatása 2018 októberében, három évvel első, 2015-ös felmérése után vizsgálta újra a digitális kompetencia kérdését az Európai unió tagállamaiban.

A 2018-as jelentés szerint Magyarország rendszeres internethasználat és digitális képességek terén elmarad az EU átlagától. Az adatok alapján 2017-ben a magyar lakosság 76 százaléka használta rendszeresen (hetente legalább egyszer) az internetet, miközben az EU28 átlaga 81 százalék.

Digitális kompetencia szempontjából a magyar lakosság 26 százaléka átlagon felüli, 24 százaléka átlagos, 27 százaléka pedig alacsony digitális kompetenciával rendelkezik, de még mindig 23 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem rendelkeznek digitális képességekkel.

©

A kutatás során a netezők hat-hat kulcstevékenység közül választhatták ki, hogy melyeket végezték már valaha eszköztől függetlenül az interneten; asztali számítógépen vagy laptopon; illetve okostelefonon vagy tableten.

Eszközhasználat terén 2015-ben az okostelefon és a tablet teljes körű használata még elmaradt az asztali számítógép és laptop mögött, mostanra azonban megváltozott a helyzet. A mobileszközök használatával kapcsolatos kompetencia nőtt a legnagyobb mértékben, miközben az asztali számítógép és a laptop használatával kapcsolatos tudás valamelyest háttérbe szorult.

2015-ben csak a netezők 33 százaléka tartozott mobileszközök használatát illetően a magas digitális kompetenciával rendelkezők közé, 2018-ra arányuk viszont már eléri a 44 százalékot, tehát egyre bővül azok tábora, akik az okoseszközök által nyújtott összes lehetőséget képesek kiaknázni.

A netezők 85 százaléka szerint az internet kényelmesebbé teszi az emberek életét, így amit csak lehet, ők maguk is online intéznek. A TOP5 rendszeresen végzett online tevékenység körükben

  • a böngészés (90 százalék),
  • az e-mailezés (88 százalék),
  • az információskeresés (85 százalék),
  • a közösségi oldalak látogatása (75 százalék) és
  • az internetes híroldalak megtekintése (72 százalék).

Tízből nyolc netező szerint a digitális képességek folyamatos fejlesztése elősegíti a könnyebb boldogulást az életben. Emiatt is nőhetett három év alatt azok száma, akik kimondottan ügyelnek rá, hogy folyamatosan fejlesszék digitális kompetenciájukat, hogy ezáltal a digitális kor által nyújtott összes lehetőséget maximálisan ki tudják használni.

A válaszadók 43 százalékának van ugyanakkor olyan családtagja, aki nem szokott internetezni.Ennek fő okát a netezők nem a digitális eszközök hiányában látják, hanem a szemléletben, miszerint „én nem értek az internet használatához”. Éppen ezért a netezők fontosnak tartják a szemléletformálást, melyben szerintük a nethasználat terén már jártas családtagok segíthetnek a legtöbbet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását