szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik svájci luxusóra-gyártó cég stílusosan emlékezett meg a Bitcoin tizedik születésnapjáról, egy limitált szériás „Bitcoin-órával”.

Tízéves a legismertebb kriptopénz, a bitcoin, és a svájci luxusóra-gyártó Hublot a BIG BANG MECA-10 P2P nevű újdonsággal tiszteleg az évforduló előtt. Az óra, amelyet november 6-án mutattak be Hongkongba, a BIG BANG MECA-10 családba érkezik. Mindössze 210 darab készül belőle, és a szám egyfajta utalás arra, hogy összesen 21 millió Bitcoin létezik.

©

Az újdonságot 45 mm-es fekete kerámia házba zárták, s minden darabnak egyedi, a bitcoin-tranzakcióra utaló egyedi azonosító száma van, amelyet a számlapot körülölelő keretbe gravíroznak. Az órát és különösen a borjúbőrből és fekete gumiból készülő szíjat a blockchain technológiára utalás jellemzi, a számítógépes hálózatok összekapcsolódásának reprezentációja, hiszen itt dolgozik a virtuális pénz.

©

A 100 méterig vízálló óra tíz napig működik egy feltöltéssel, és a Hublot szerint ez a szám nem hasraütés-szerű, hanem a bitcoin éveinek számára utal. (Más kérdés, hogy a család többi tagjára is ugyanilyen hosszú feltöltés utáni működési idő jellemző.) Az óra áráról még nincs információ, de nagyjából 25 ezer dollárnak megfelelő bitcoinnal lehet kalkulálni. A bitcoin-tranzakciókat egy ázsiai brókercég, az OS Limited (OSL) kezeli majd. A Hublot úgy véli, újdonságukkal is demonstrálják három hívószavukat: elsőnek, másnak, különlegesnek lenni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem utazott el az Atlético Madrid a BL negyeddöntőjére

Nem utazott el az Atlético Madrid a BL negyeddöntőjére

Meglátom, megveszem – luxusmárkák nyomulnak a TikTokon és az Instán

Meglátom, megveszem – luxusmárkák nyomulnak a TikTokon és az Instán

Boldogan élik meg a hírhedt Topház volt lakói, hogy megmentették őket

Boldogan élik meg a hírhedt Topház volt lakói, hogy megmentették őket