szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iFixit máris beszerzett magának egy 2018-as MacBook Airt, hogy megnézze, mennyire könnyű/nehéz szervizelni a gépet, ha az véletlenül elromlana. Kiderült, néhány elemet meglepően könnyen ki lehet cserélni, összességében viszont nagyon érdemes vigyázni rá.

Bő egy héttel ezelőtt rántotta le a leplet az Apple az őszre szánt termékeiről, amelyek közül talán a MacBook Air az, aminek a legtöbben örültek. A cég ugyanis már 3+ éve, hogy az utolsó verziót kiadta palettájának legolcsóbb laptopjából, így mindenképpen időszerű volt a vérfrissítés.

Ez azonban csak félig lett jó hír, az Apple ugyanis az új MacBook Airrel gyakorlatilag megszüntette a "belépő szint" fogalmát, hiszen az eszközből a legolcsóbb változat is 475 ezer forintba kerül. Éppen ezért duplán felmerül a kérdés: mennyire lehet könnyen szervizelni az eszközt, ha véletlenül valamilyen baj éri? Az iFixit csapata máris szétszedett egyet, hogy kiderítse a választ.

©

Kezdve a jó hírrel: a 2018-as MacBook Airben számos alkatrész moduláris és könnyen hozzáférhető, mint például a portok, a ventillátor vagy a hangszórók. Bár a Pentalobe csavarok alapvetően nehezítik a gép szétszerelését, még így is viszonylag könnyen kinyitható, így ebben sem talált kivetnivalót az iFixit, ahogy az akkumulátor kiszerelésében sem, igaz, ehhez már el kell távolítani például a hangszórót is, hogy hozzáférjen az ember.

©

És ezután jött a fekete leves: a billentyűzet cseréjéhez gyakorlatilag a teljes gépet szét kellett szedni, és mivel a Butterfly 3-as billentyűzetről van szó, előbb-utóbb erre sort is kell majd keríteni.

©

A tárhelyet sem bővíteni, sem szervizelni nem lehet, és a RAM-ok elhelyezésével sem volt megelégedve a csapat. Mindez azt jelenti, hogy az új MacBook szerelhetőségére összességében

3 pontot adtak a megszerezhető 10-ből.

Vagyis összességében egy igen rosszul szerelhető eszközről van szó (10 pontot kap a legkönnyebben szerelhető eszköz), így egyrészt érdemes az új MacBook Airre nagyon vigyázni, másrészt pedig reménykedni, hogy a magas ára egyúttal garancia is arra, hogy nem fog elromlani a gép.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!