szerző:
hvg.hu

Az iFixit máris beszerzett magának egy 2018-as MacBook Airt, hogy megnézze, mennyire könnyű/nehéz szervizelni a gépet, ha az véletlenül elromlana. Kiderült, néhány elemet meglepően könnyen ki lehet cserélni, összességében viszont nagyon érdemes vigyázni rá.

Bő egy héttel ezelőtt rántotta le a leplet az Apple az őszre szánt termékeiről, amelyek közül talán a MacBook Air az, aminek a legtöbben örültek. A cég ugyanis már 3+ éve, hogy az utolsó verziót kiadta palettájának legolcsóbb laptopjából, így mindenképpen időszerű volt a vérfrissítés.

Ez azonban csak félig lett jó hír, az Apple ugyanis az új MacBook Airrel gyakorlatilag megszüntette a "belépő szint" fogalmát, hiszen az eszközből a legolcsóbb változat is 475 ezer forintba kerül. Éppen ezért duplán felmerül a kérdés: mennyire lehet könnyen szervizelni az eszközt, ha véletlenül valamilyen baj éri? Az iFixit csapata máris szétszedett egyet, hogy kiderítse a választ.

©

Kezdve a jó hírrel: a 2018-as MacBook Airben számos alkatrész moduláris és könnyen hozzáférhető, mint például a portok, a ventillátor vagy a hangszórók. Bár a Pentalobe csavarok alapvetően nehezítik a gép szétszerelését, még így is viszonylag könnyen kinyitható, így ebben sem talált kivetnivalót az iFixit, ahogy az akkumulátor kiszerelésében sem, igaz, ehhez már el kell távolítani például a hangszórót is, hogy hozzáférjen az ember.

©

És ezután jött a fekete leves: a billentyűzet cseréjéhez gyakorlatilag a teljes gépet szét kellett szedni, és mivel a Butterfly 3-as billentyűzetről van szó, előbb-utóbb erre sort is kell majd keríteni.

©

A tárhelyet sem bővíteni, sem szervizelni nem lehet, és a RAM-ok elhelyezésével sem volt megelégedve a csapat. Mindez azt jelenti, hogy az új MacBook szerelhetőségére összességében

3 pontot adtak a megszerezhető 10-ből.

Vagyis összességében egy igen rosszul szerelhető eszközről van szó (10 pontot kap a legkönnyebben szerelhető eszköz), így egyrészt érdemes az új MacBook Airre nagyon vigyázni, másrészt pedig reménykedni, hogy a magas ára egyúttal garancia is arra, hogy nem fog elromlani a gép.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra