szerző:
hvg.hu

Két olyan terület van, ahol az androidos gyártók egyértelműen az amúgy igen innovatív Apple előtt járnak: az összehajtható és az 5G-s készülékek esetében nagy a csend Cupertinóban. A legújabb hírek szerint azonban az Apple sem hagyhatja figyelmen kívül a jövő elvárásait, azonban egyelőre csak 2020-ra ígér 5G-s eszközt.

Miközben megy a találgatás, hogy kié lesz az első 5G-s telefon (a Xiaomi Mi Mix 3 ilyen változatát csak 2019 elejére várják, és ugyancsak ekkora ígér 5G-s telefont Európának a OnePlus), az biztosnak mondható, hogy androidos gyártóról lesz szó. Immár mind a Qualcomm, mind a MediaTek kínál 5G-s modemet, viszont az Apple-nek jelenleg az Intel a kizárólagos partnere, és köztudott, hogy ez a cég több mint egy évvel el van maradva az előbbiektől az 5G területén.

Az 5G-t azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, és a Fast Company értesülései szerint az Intel is belehúz, és egy exkluzív megállapodás keretében 2020-ban kerülhet be az első, 8161 modemchipje az Apple 5G-s telefonjába. Az Intel először egy 8060 elnevezésű prototípust dolgoz ki, és ezt teszteli majd 5G-s telefonon, de ez csak az előfutára lesz annak a bizonyos, egyébként 10 nm-es gyártástechnológiával készülő 8161 chipnek, amely végül a telefonba kerül.

A Fast Company belső forrásokra hivatkozva állítja, hogy az Intelnek mindenekelőtt meg kell oldania a 8060 chipnél jelentkező hőelvezetési problémákat, amelyek miatt meglehetősen elégedetlen vele az Apple, de azért nem annyira, hogy felvegye a kapcsolatot nagy ellenfelével, a Qualcomm-mal. Viszont a MediaTekkel már történtek tárgyalások, de ez csak egy B terv volna.

Amúgy sem ideges különösebben az Apple, ugyanis az 5G-szabványt csak ebben az évben véglegesítették, és jövőre is csak korlátozott lesz a főbb piacokon elérhető bázisállomások száma. Ezzel együtt lehet, hogy a technológiai újdonságra vágyó felhasználók éppen azért pártolnak majd át az androidos vonalra, mert ott már elérhető lesz az 5G, amire az iPhone-oknál még egy darabig várni kell.

[Epekedni fog az 5G-s internet után, ha megmutatjuk, hogy mire jó]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Rabszolgatörvény: országos sztrájkra készülnek a szakszervezetek

Rabszolgatörvény: országos sztrájkra készülnek a szakszervezetek

Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában

Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata