szerző:
hvg.hu

Egyelőre úgy tűnik, a Facebook túl későn ébredt, mert míg a TikTok szép lassan közelíti a milliárdos felhasználói bázist, a Facebook csak most adta ki az ezzel konkurens alkalmazását.

Az elmúlt hónapban elképesztően nagyot ment a kínai ByteDance által fejlesztett alkalmazás, a TikTok. Októberben csak az Egyesült Államokban 3,81 millióan töltötték le október folyamán. A minden más közösségi alkalmazást maga mögé utasító TikTok fejlesztői júniusban adtak hírt az 500 milliós (aktív) felhasználószám eléréséről. A trendvonatról úgy tűnik, a Facebook sem szeretne lemaradni, csak erről mintha elfelejtettek volna szólni.

A The Verge beszámolója szerint ugyanis Zuckerbergék minden különösebb hírverés nélkül készítették el a Lasso nevű alkalmazást, aminek nem titkolt szándéka, hogy átvegye a piacvezető szerepet a TikToktól. Persze ez egyfajta "két legyet egy csapásra" dolog, hiszen nemcsak egy újabb területen lenne ezzel piacvezető a Facebook, de a fiatalokat is behúzná a platformra. És erre szükségük is van, mert míg 2014-ben a tizenévesek 71 százaléka használta a Facebookot, 2018-ban ez az arány már csak 50 százalék.

Az appról először október végén lehetett hallani, majd csupán a termékmenedzsere, Bowen Pan írt róla Twitteren.

A Lassóban a felhasználók videóra vehetik, ahogy táncolnak, vagy épp playbackelhetnek, emellett a Vine-hoz hasonlóan rövid klipeket is rögzíthetnek. Az alkalmazás már androidos készülékekre, valamint iPhone-ra és iPadre is elérhető. Tapasztalatunk szerint Magyarországon egyelőre még nem.

©

Az alkalmazásba egyébként az Instagramon keresztül, vagy a Facebook segítségével létrehozott fiókkal lehet – a profilunkat pedig nem lehet privátra állítani. Az appban engedélyezni kell, hogy a hozzáférjen a profiloldalhoz, valamint a fotókhoz és a videókhoz is. Ezek után már böngészhetünk a saját tartalmak között, a hashtagek segítségével pedig szűrhetjük is a témákat – írja a The Verge. A létrehozott tartalmat a Facebook Történetekben lehet megosztani, később viszont az Instagram Történetekben is meg lehet majd.

A beszámoló szerint már most rengeteg tartalom van a platformon, épp úgy, ahogy az a Facebook Watch esetében is volt. Kérdés, mennyire késett el vele a Facebook, hiszen a TikTok 2016 óta létezik.

A Lasso Magyarországon még nem elérhető, de azonnal írunk róla, amint az lesz. Ha szeretne róla elsőként értesülni, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Texasi miniló segít a Bethesda Gyermekkórházban fekvő beteg gyerekeknek - fotó

Texasi miniló segít a Bethesda Gyermekkórházban fekvő beteg gyerekeknek - fotó

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői