Balogh Csaba
Balogh Csaba

Két éve hozták létre, de itthon sokaknak még mindig ismeretlenül cseng a TikTok nevű közösségi alkalmazás neve. A program tőlünk keletebbre és nyugatabbra is hódít már, és kezd előretörni Magyarországon is.

A Snapchat, a YouTube, az Instagram, de még a Facebook alkalmazást is megelőzte októberben az Egyesült Államokban a TikTok: csak ott 3,81 millióan töltötték le október folyamán – derül ki az alkalmazáspiacot figyelő SensorTower által közzétett adatokból. A nemzetközi appboltokat böngészve kiderül: az TikTok többek között Japánban, Németországban és Oroszországban is a letöltési listák élmezőnyében található.

©

A kínai ByteDance által fejlesztett, az ázsiai országban Doujin (Toujin) néven is ismert alkalmazás egy kifejezetten rövid felvételek készítésére és megosztására használható videómegosztó. A szolgáltatásban a rövid, sokszor csak pár másodperces klipek mellett – a Facebookhoz hasonlóan – az élő közvetítés is egyre népszerűbb műfaj. Kínában a maga kategóriájában szűk másfél év alatt vált a legnépszerűbbé. Globális előretörését most nem kis részben annak köszönheti, hogy a pekingi vállalat tavaly év végén felvásárolta a Musical.ly platformot, majd a korábban nagy tábort begyűjtö klipkészítő funkcióit három hónapja beépítette a TikTokba.

A rendszerben a legnépszerűbb felhasználók 10-50 milliós rajongói táborral rendelkeznek. Kifejezetten sokan vannak köztük a 18-20 évnél is fiatalabbak.

A minden más közösségi alkalmazást maga mögé utasító TikTok fejlesztői júniusban adtak hírt az 500 milliós (aktív) felhasználószám eléréséről. Nem lennénk meglepve, ha év végére összejönne az 1 milliárd is. A felhasználók a visszajelzések alapján kifejezetten meg vannak elégedve a sokmilliónyi 4-5 csillagos értékeléssel rendelkező appal.

Az androidosok a Play áruházból, az iPhone-osok az App Store-ból tölthetik le az ingyenes alkalmazást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ott volt a nyugdíj pénteken a számlán – csak nem szóltak a nyugdíjasoknak

Ott volt a nyugdíj pénteken a számlán – csak nem szóltak a nyugdíjasoknak

Az üzleti versenyképesség új tényezői

Az üzleti versenyképesség új tényezői

Örülhetnek a szülők, egy rakás veszélyes videót töröl a YouTube

Örülhetnek a szülők, egy rakás veszélyes videót töröl a YouTube

Visszaszólt az MTA a minisztériumnak: Nem igaz, hogy megkaptuk a szükséges pénzt

Visszaszólt az MTA a minisztériumnak: Nem igaz, hogy megkaptuk a szükséges pénzt

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára