szerző:
hvg.hu

A Lockdown, vagyis a Lezárás funkció már elérhető a 9-es verziószámú Androidban, sokan azonban talán nem is használják, pedig érdemes volna. Mutatjuk, miről van szó.

Bár sok androidos telefonra csak az elmúlt napokban érkezett meg az új Android, vannak készülékek, amelyeken már a Google operációs rendszerének 9-es, Pie verziója fut.

A felület újdonságai közül nem mindegyiket aktiválta még a keresőóriás (több csak később jön), azonban sok remek funkció már most is elérhető. Ezek egyike az extra biztonságot nyújtó Lockdown, vagyis Lezárás, amelyet sok androidos talán nem is vett még észre.

A funkció aktiválásával a telefon automatikusan letiltja a biometrikus, tehát az ujjlenyomatos, valamint arcazonosításra alkalmas opciókat, illetve – az adatvédelem növelése érdekében – a kijelzőről minden elolvasatlan értesítés eltűnik. És nem is jelennek meg addig, míg a mobil tulajdonosa fel nem oldja eszközét. Ebben az esetben a telefonhoz kizárólag PIN-kóddal lehet hozzáférni, még a mintaalapú feloldás sem működik.

Mindennek elsősorban akkor lehet haszna, ha telefonunkat például egy edzés alkalmával az öltözőben hagyjuk, vagy ha egy buli alkalmával az asztalon marad, más pedig felkapja, hogy megnézegesse. Így ugyanis biztosan nem fog hozzáférni senki, és a feloldással sem lesz értelme próbálkozni.

A funkciót a Beállítások, Biztonságos zárolás beállítások menüpont alatt találjuk. Ide lépve tudjuk kérni, hogy a Lezárás gomb a kikapcsolási képernyőn is megjelenjen. A legtöbb modellnél, például a Huawei újdonságainál a kikapcsológombot hosszan nyomva lehet előcsalogatni, az Újraindítás és a Kikapcsolás parancsok mellett fog megjelenni harmadikként.

Ha a funkciót aktiválni szeretné, azt valahányszor a fent említett módon tudja megtenni, a lezárás ugyanis nem automatikusan történik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek

Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek

Munka közben csempészték a drogot egy malajziai légitársaság alkalmazottai

Munka közben csempészték a drogot egy malajziai légitársaság alkalmazottai

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

Megkezdődött az influenzajárvány

Megkezdődött az influenzajárvány

Április elején megkezdődhet a tereprendezés a debreceni BMW-gyár területén

Április elején megkezdődhet a tereprendezés a debreceni BMW-gyár területén

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz