szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai légierő egyik kutatója egy olyan tanulmányt tett közzé, ami egy magas rangú mesterséges intelligencia megalkotásáról értekezik.

A mesterséges intelligencia az élet számos területén hozhat áttörő fejlődést az emberiség számára – elég csak arra gondolni, mennyivel gyorsabban és hatékonyabban képes felismerni egy kezdődő betegséget évekkel azelőtt, hogy azt diagnosztizálnák az orvosok. A gépi értelem azonban destruktív is lehet, főleg, ha a harcászatban akarják bevetni.

A The Next Web bukkant rá arra a tanulmányra, amit az amerikai légierő kutatólaboratóriumának egyik munkatársa, Paul Yaworsky jegyez. A tanulmány alapján a katonai szervezet szakemebrei azon fáradoznak, hogy létrehozzanak egy általános, illetve – mivel katonai rangjelzésként is értelmezhető – inkább egy "tábornok" mesterséges intelligenciát (general artificial intelligence, GAI).

A GAI egy olyan mesterséges intelligencia lenne, ami az emberi intelligencia, vagy akár annál magasabb szinten is képes a megismerésre. Vagyis ez lenne az a fajta mesterséges intelligencia, amit egyébként a kifejezés valóban képes lenne lefedni. Jelenleg egy olyan keretrendszer elkészítésén dolgoznak a kutatók, ami áthidalhatja a GAI és a "sima" mesterséges intelligencia közti különbségeket.

Ehhez egy hiararchia kidolgozását javasolja Yaworsky, egyelőre azonban sem érthető, sem elfogadott módszer nem létezik a GAI kidolgozására. A legfontosabb lépés, hogy megértsük, hogyan működik a magas szintű emberi intelligencia. Ha ez sikerül, a GAI-t is le tudjuk majd modellezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség