szerző:
hvg.hu

Egyelőre csak kevés betegen tudták kipróbálni a Kaliforniai Egyetem kutatóinak fejlesztését, de az eredmény így is több mint biztató.

Világszerte több tízmillió embert érint az Alzheimer-kór, az orvosoknak azonban még mindig komoly kihívást jelent, hogy korai stádiumban diagnosztizálják a betegséget. Szerencsére a technológia ezen a téren is egyre nagyobb segítséget nyújthat, ezért most azt vizsgálják, miként lehetne bevetni a mesterséges intelligenciát a betegség ellen, vagy legalábbis nagyon korai felfedezése érdekében.

A Kaliforniai Egyetem kutatói nemrég tették közzé tanulmányukat a Radiology című szaklapban, amelyből kiderült: a megfelelő felkészítés után a neurális hálózat képes volt az Alzheimer-kór pontos diagnosztizálására. A kísérletet egy kisszámú betegcsoportnál végezték el, akiknél már évekkel a betegség diagnosztizálása előtt készült agyi felvétel.

A kutatók az FDG-PET szkenner által az agyról készített felvételeket használták fel, hogy kiképezzék vele a mesterséges intelligenciát. Az ilyen vizsgálat során egy radioaktív izotóppal jelölt szőlőcukor-molekulát juttatnak az orvosok a beteg szervezetébe, amely segítségével a szövetek cukorfelhasználásáról kaphatnak képet. Ezt ugyanis a sejtek az anyagcseréjük intenzitásától függően felveszik – minél intenzívebb a sejt anyagcseréje, annál több cukrot használ fel.

©

Míg a rákos sejtek anyagcseréje jellemzően rendkívül intenzív, az Alzheimer-kór esetében az agy bizonyos területein lassú anyagcsere figyelhető meg. A kutatóknak azonban még így sincs könnyű dolguk, ugyanis az enyhe kognitív károsodás, valamint az Alzheimer-kór nagyon hasonló módon befolyásolja az érintett sejtek anyagcseréjét.

Az egyetem szakemberei ezért 1002 páciens összesen 2109 FDG-PET felvételét használták fel, hogy elkészítsék a rendszert. A képek 90 százalékával tanult a mesterséges intelligencia, a maradék 10 százaléknál pedig letesztelték a tudását. Emellett további 40, 2006 és 2016 között szkennelt beteg felvételeit mutatták meg a gépnek, amelyeket korábban már egy szakértői csoport is kiértékelt.

Illusztráció.
©

Kiderült, a mesterséges intelligencia képes volt az esetek 100 százalékában felismerni az Alzheimer-kórt, 82 százalékban pedig azt, hogy kinek nincs ilyen betegsége. A gép átlagosan 6 évvel korábban fedezte fel a problémát, mielőtt azt az orvosok diagnosztizálták volna. Csak összehasonlításként: az orvosok az esetek 57 százalékában találták el, hogy kinél látható Alzheimer-kór, és 91 százalékban, hogy kinél nincs szó a betegségről.

A különbség igen nagy, később azonban zárult az olló, amikor nem a betegség, hanem a kognitív károsodás felismerése volt a feladat. A szakemberek egyelőre óvatosan kezelik az eredményt a kisszámú beteganyag vizsgálata miatt, az irányt azonban biztatónak tartják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Meghalt Andy Vajna

Meghalt Andy Vajna

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más