szerző:
hvg.hu

A Snapdragon Technology Summit eseményen jelentette be a Qualcomm új lapkakészletét megnövelt teljesítménnyel és minden eddiginél takarékosabb energiahasználattal.

Többször is felvetődött az elmúlt időszakban, hogy változtat a korábbi, három számot tartalmazó lapkakészlet-jelölésen a Qualcomm, és a Snapdragon 845 utódját Snapdragon 8150-nek fogják hívni. Így is nevezik, azonban csak házon belül, a nagyvilágnak szánt hivatalos név megtartotta a korábbi koncepciót. Az új lapkakészlet neve: Snapdragon 855, és a Kirin 980, illetve az Apple A12 Bionic riválisát üdvözölhetjük benne.

A chipkészlet 7 nm-es gyártástechnológiával készül, így amellett, hogy a teljesítménye növelhető, takarékosabban bánik az erőforrásokkal is, azaz hosszabb akkumulátoros üzemidőt biztosít a mobileszközökön. A nyolc Kryo 485 mag, az Adreno 640 GPU és a Hexagon 690 DSP együttműködésének azonban nemcsak az előbbiek köszönhetőek, hanem a mesterséges intelligencia teljesítményének növekedése is, ami – a Qualcomm szerint – akár háromszoros lehet az előző generációs mobilplatforméhoz képest.

©

Egy új, dedikált képfeldolgozó processzor (Spectra 380) is a lapkára került. Javítja az AR (kiterjesztett valóság) alkalmazások teljesítményét, emellett lehetővé teszi, hogy 4K HDR-felvételeket készítsenek 60 fps-szel. Mindeközben beéri a korábban használt teljesítmény 25 százalékával.

A lapkakészlet CPU-teljesítménye állítólag 45 százalékkal felülmúlja a Snapdragon 845-ét. Mivel az Apple A12 Bionic chipje 28 százalékkal gyorsabb a Snapdragon 845-nél, elméletben a Snapdragon 855 gyorsabb lehet az Apple-chipnél, de ez majd akkor derül ki, ha konkrét termékekbe kerül majd be a lapkakészlet.

Egyvalami viszont hiányzik róla: az 5G-s X50 modem. Ezt kiegészítő komponensként lehet majd megvenni, azaz a gyártóknak külön kell megvásárolniuk és integrálniuk eszközeikbe. A Snapdragon 855 platformon Cat-20 4G modem található (X24), ez 2 Gbps letöltési sebességet kínál.

A Qualcomm új chipsetjét legelőször valószínűleg a Samsung Galaxy S10 kapja meg, majd utána következhetnek a 2019-es androidos csúcstelefonok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kivágták Svájc legmagasabb fenyőfáját, de előtte azért megölelgették – fotók

Kivágták Svájc legmagasabb fenyőfáját, de előtte azért megölelgették – fotók

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Ma van a magyar kórusok napja

Ma van a magyar kórusok napja

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére

Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére