szerző:
hvg.hu

A kanadai Nemzeti Erőforrások Minisztériumának dolgozói épp rénszarvasszámlálást tartottak, amikor felbukkant előttük az óriási barlang bejárata. A geológusok tanácstalanul állnak a helyzet előtt.

Bár a tudomány ma már arra készül, hogy egy új bolygót hódítsunk meg – vagyis embert küldjünk a Marsra –, ez nem jelenti azt, hogy a Földnek már minden egyes milliméterét ismerjük. Bizonyíték erre az a barlang, amit nemrég fedeztek fel Kanadában. Pedig kicsinek finoman szólva sem lehet nevezni.

A Canadian Geographic beszámolója szerint a barlang bejárata 100 méter hosszú és 60 méter széles. A felfedezést a kanadai Nemzeti Erőforrások Minisztériumának dolgozói tették, és úgy gondolják, a képződmény hatalmas mérete ellenére ez az első alkalom, hogy emberi szem láthatja azt. A szakemberek épp helikopterről számolták a rénszarvasokat Wells Gray Provincial Park felett, hogy felmérjék az állományt, amikor egyszer csak felbukkant a lyuk.

A barlang felfedezése a szakembereket is meglepte. Catherine Hickson geológus szerint egyszerűen lehetetlen, hogy az említett helyen barlang legyen, pedig kiderült, nagyon is van. Ráadásul akkora, hogy a számítások szerint jelenleg ez Kanada legnagyobb barlangja. A szélén állva 183 méter mélyre lehet lelátni.

A kutatók eddig semmilyen korábbi feljegyzést nem találtak, ami bizonyítaná, hogy a barlangot már korábban is felfedezte valaki, ezért az őslakosok segítségét kérik, hátha ők ismernek ilyen dokumentumot. A miértre egyébként az lehet a válasz – legalábbis ezt sejti Hickson –, hogy azért sem vették észre eddig, mert a környéket az utóbbi évtizedekig hó lepte.

Lee Hollis barlangász már megpróbált lejutni az aljára, eddig azonban csak 80 méterig jutott, az ott lévő vízesés ugyanis másodpercenként 5-15 köbméter vizet zúdít rá. A szakemberek úgy vélik, a vízesés egy felszín alatti folyót táplál, amely 500 méter mélyen és 2,1 kilométer távolságban van a barlang bejáratától.

A képződményt Sarlakk-veremnek nevezték el, ami a Csillagok háborújából lehet sokaknak ismerős. Egyelőre lezárták a környékét, hogy megóvják a kíváncsiskodóktól, és persze attól, hogy baleset történjen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Kézikapitány a súlyos vereség után: Nagyon jó lecke volt

Kézikapitány a súlyos vereség után: Nagyon jó lecke volt

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég