szerző:
hvg.hu

Siker koronázta a Virgin Galactic negyedik tesztjét: az űrturisták szállítására fejlesztett VSS Unity csütörtökön a korábbinál is magasabbra jutva végre elérte a világűr peremét.

Az űrturizmus a következő évek izgalmas újdonsága lesz, ami lehetővé teszi majd, hogy hétköznapi emberek is megtapasztalják a súlytalanság állapotát, és felülről szemléljék meg bolygónkat. Az egymással versenyző vállalatok egyike a Virgin Galactic, a brit milliárdos, Richard Branson cége, amely szintén saját űrrepülőt fejleszt.

A VSS Unity névre keresztelt űrhajó eddig három tesztrepülést teljesített, és bizonyos szempontból mindhárom jól sikerült, hiszen a gépnek egyre nagyobb magasságokat sikerült elérnie. A legutolsó rekord 52 kilométer volt, csütörtökön azonban ezt is túlszárnyalták.

A repülőt a kaliforniai Mojave-sivatagból lőtték ki. A mostani felszállás abban is különbözött, hogy ezúttal tovább tartották begyújtva a rakétákat, ami pedig meg is hozta a gyümölcsét: a hajó a korábbi teszteknél is sokkal tovább, 82,7 kilométeres magasságig jutott.

A VSS Unity nem hagyományos űrhajó, így indítása sem a megszokott módon történt: a WhinteKnightTwo szubszonikus repülőgép "vontatta" egy darabig, majd a megcélzott magasságban a pilóták egyszerűen elengedték. Ekkor kapcsolták be a VSS rakátéját, amely aztán tovább repítette. Bár még rengeteg teszt van hátra, az mindenképp mérföldkő, hogy a 14 éve indult projekt eljutott arra a szintre, amelytől már csak karnyújtásnyira van a tényleges űrturizmus kezdete. A SpaceShipTwo néven is illetett hajó a cég második ilyen eszköze, az első ugyanis egy szerencsétlen hiba következtében lezuhant.

A Virgin Galactic első űrrepüléseire olyan ismert személyek foglaltak már helyet, mint Leonardo DiCaprio vagy a popsztár Justin Bieber. A 90 perces kaland 250 ezer dollárba, azaz nagyjából 70 millió forintba kerül - mármint fejenként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még mindig nem sikerült megegyezni a bérekről az Audinál

Még mindig nem sikerült megegyezni a bérekről az Audinál

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?