szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai és ausztrál kutatók felfedezték és sikerrel blokkolták azt a gént, ami az elhízásunkért felelős. Ha sikerülne egy kereskedelmi forgalomban használható szert elkészíteni, sokat ehetnénk, soha nem híznánk el. A mellékhatások még nem ismertek.

Számos "csodaszer" hirdeti magáról, hogy képes az ember két nap alatt 70 kg zsírtól megszabadítani, vagy a szedése mellett bármennyit ehetünk, soha nem fogunk elhízni. Talán nem mondunk újat azzal, hogy az ilyesmi hirdetéseknek nem érdemes felülni, – már csak a saját egészségünk védelme érdekében sem, – helyette inkább válasszuk a lassabb, de biztosabb megoldást: égessünk el több kalóriát, mint amennyit beviszünk, és máris beindul a fogyás.

Persze a neheze csak azután jön, hogy elértük a kívánt testsúlyt: valahogyan ugyanazon a szinten kell tartani magunkat. Ez még egy sima hétköznap is nehéz feladat, karácsony tájékán viszont egyenesen lehetetlen. Az amerikai Texasi Egyetem, valamin az ausztrál Flinders Egyetem kutatói azonban azt állítják, megtalálták minden fogyókúrázó Szent Grálját.

AFP / DPA / Philipp Guelland

Az IFLScience írt az EMBO Reports tudományos szaklapban közölt tanulmányról, amely gyakorlatilag kimondja: a jövőben bármennyit ehetünk majd, nem fogunk elhízni. A szakamberek megtalálták ugyanis azt a gént, amelyet ha kikapcsolunk, azonnal megszűnik a hízás.

A kutatók szerint az RCAN1 nevű gén az, amelyik gátló szerepet tölt be az anyagcsere-folyamatokban, valamint a test hőtermelésében. Amikor az egerekben kikapcsolták ennek a génnek a működését, az állatok bármennyit ehettek, nem híztak el. Az RCAN1 kikapcsolása ugyanis rendkívüli mértékben felpörgette az anyagcserét, így jóval több kalóriát égetett el a szervezet, mint egyébként szokott.

AFP / Christof Stache

Bár a kísérletet egyelőre csak egereken végezték el, a szakemberek máris arról beszélnek, hogy az eljárás alapján kifejlesztett gyógyszerek segítséget nyújthatnak az elhízás és az anyagcsere-problémák elleni küzdelemben.

Damien Keating, a Flinders Egyetem kutatója szerint már sikerült kidolgozni egy sor olyan gyógyszert, amely a gén által termelt egyik fehérjét célozza meg, és ha sikerül blokkolni vele az RCAN1-et, akkor lényegében egy elhízás elleni gyógyszer lesz a kezükben.

AFP / Christof Stache

A testünkben alapvetően kétféle zsír található: a fehér és a barna zsírszövet. Előbbit mindenki ismeri, ez tárolja el a plusz kalóriákat, míg a barna zsírszövet a kalóriák elégetésével termel hőt a szervezet számára. A megfelelő hatásfokkal működve a barna zsírszövet rengeteg kalóriát égethet el, ugyanakkor a felnőttekben és idősekben szinte alig van már ilyen. A kutatók szerint az RCAN1 blokkolása segítene a fehér zsírszövetet barnává alakítani. Ezzel a módszerrel pihenés közben is jóval több kalóriát lehetne elégetni.

Persze ha a szakembereknek sikerül is a kereskedelmi forgalomig elvinni a gyógyszert, az nem jelentené azt, hogy ne kellene kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozni, hiszen azzal kerülhető ki egy sor betegség. Ugyanakkor az elhízást és az abból adódó megbetegedéseket – például cukorbetegség – előfordulását jelentős mértékben csökkenthetné egy ilyen kúra.

Hogy a természetbe való beavatkozásnak ezúttal milyen hátulütői lehetnek, azaz milyen mellékhatásokkal lehet számolni egy ilyen szer alkalmazása során, az még nem ismert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Pavló Péter Tech

Megváltást is hozhat az emberi génszerkesztés, de most tényleg Pandóra szelencéjét nyitogatjuk

Rendesen felkavarta a tudományos világ állóvizét a kínai Ho Csienkuj, amikor bejelentette: emberi magzatokon végzett génmanipulációs kísérletei sikerrel jártak, így megszülettek a világ első génmódosított csecsemői. A hír világszerte sok tudós felháborodását váltotta ki. Barbár emberkísérlet, vagy az orvostudomány Szent Grálját találtuk meg?

Szauer Tamás Tech

Felejtse el a kávét és a csokit...vagy szurkoljon nagyon-nagyon a tudománynak

Az utóbbi két évszázad során a hétköznapi ember egyre inkább eltávolodott a mezőgazdaságtól. Már nem is tudjuk, milyen körülmények szükségesek az élelmiszer-alapanyagok termesztéséhez. A klímaváltozás miatt azonban az élelmiszerek termelésében jelentős átalakulás mehet végbe.