Németh András
Németh András

„Képzeljék el, milyen lenne, ha csupán az autópályák mentén lévő területekről volnának pontos térképeink, s a legjobb esetben is csak elmosódott elképzeléseink lennének a Csomolungmáról vagy a Grand Canyonról. Pontosan ez a helyzet az óceánok esetében, a tengerfenék nyolcvan százalékát nem térképezték fel modern eszközökkel. A Marsról és több holdról nagyobb felbontású térképeink vannak, mint saját bolygónk víz alatti területeiről” – így írja le a Tengerfenék 2030 projekt célját a fő finanszírozó, a Nippon Foundation nevű alapítvány.

A japán nonprofit szervezet célja, hogy 2030-ig elkészüljön a Föld területének 71 százalékát borító tengerek és óceánok pontos térképe: a sekélyebb vizekben 10x10, a legnagyobb mélységekben pedig 100x100 méter kiterjedésű lenne a legkisebb kivehető részlet. Most valóban csak a „főutak” mentén lévő térségek pontos adatai ismertek, hatalmas területeken még azokkal a pontatlan számokkal dolgoznak, amelyeket a múlt évszázadban végzett zsinóros mérések révén kaptak: a vízbe eresztett kötél végére nehezéket kötöttek, s azt figyelték, hogy az mikor éri el a talajt.

A projekt vezetői tudják, hogy önállóan aligha képesek megvalósítani a tervet – egy korszerű kutatóhajónak is ezer évébe telne, amíg hanghullámaival letapogatná az összes tenger altalaját –, így a Nippon megkísérli összefogni a térképészeti erőfeszítéseket. Az UNESCO-val együttműködő alapítvány regionális központokat hoz létre, amelyek egyik feladata az lesz, hogy összegyűjtsék a már meglévő térképeket, például a különféle kutatóhajók vagy akár halászbárkák által szerzett adatokat. Miközben digitalizálják és egységesítik az adatállományt, koordinálják az önkéntes jelentkezők, illetve a különféle kutatóintézetek munkáját, hogy elkerüljék az adatgyűjtés megduplázását. Ugyancsak fontos feladat, hogy további finanszírozókat keressenek, a Nippon által felajánlott közel húszmillió dollár nem lesz elég a teljes munka elvégzésére.

Miközben már megkezdődtek a mérések, sorra érkeznek az információs adományok: 28 nemzetközi szervezet szállt már be a térképezésbe. Legutóbb a 2014-ben, valószínűleg valahol Délkelet-Ázsiában eltűnt maláj utasszállító repülőgép roncsai után hiába kutató amerikai cég, az Ocean Infinity adta át a Nipponnak 120 ezer négyzetkilométernyi, tenger alatti terület digitális térképét.

A megvalósítást közvetve a Shell is segítette. Az olajipari cég korábban díjat hozott létre azok számára, akik elsőként megépítenek egy olyan, szárazföldről vagy a levegőből indítható autonóm járművet, amely minimális emberi beavatkozással képes feltérképezni a tengerfeneket azokon a helyeken, ahol a mélység 2000–4000 méter között van. Emellett a járműnek alkalmasnak kell lennie arra is, hogy észlelje, ha szokatlan, régészeti szempontból, illetve egyéb okból figyelemre méltó tárgyra bukkan. A versenyt egy angliai cég, a Hushcraft nyerte meg, amelynek önvezető hajója hosszú ideig képes rögzíteni a tengerfenék adatait, s azokat rádiókapcsolaton a szárazföldön lévő központba juttatni. A SEA-KIT nevű robottérképezővel állítólag a töredékére lehet csökkenteni az adatgyűjtés költségeit, s most a Nippon több ilyen eszközt is bevet.

A tengerfenékföldrajz pontos megismerésének nem csak elvont tudományos jelentősége van. Amellett, hogy végül talán megtalálhatják a Malaysia Airlines 370-es járatán közlekedett Boeing–777-es roncsait, a tengerfenék ismeretével jobban megérthető az óceánok működése is: az áramlatok erősödésének, gyengülésének és irányváltásának vagy a norvégiai gleccserek visszahúzódásában észlelhető különbségeknek az oka. Pontosabb lehet a gyilkos szökőárak előrejelzése, s ezzel emberi életek százezrei menthetők meg. De a tengeri viszonyok pontos ismeretével könnyebbé válik a víz alatti kábelek lefektetése, illetve a halállomány kezelése is.

A cikk a HVG 2018/29. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ma mindenhová megérkezhet az első hó

Ma mindenhová megérkezhet az első hó

Az ördög a vállunkon: teszten a V8-as Lexus LC500

Az ördög a vállunkon: teszten a V8-as Lexus LC500

Marco Rossi: Ha nem hív edzőnek a Honvéd, most könyvelő lennék

Marco Rossi: Ha nem hív edzőnek a Honvéd, most könyvelő lennék

7 dolog, amiből kiderül, nárcisztikus-e a párja

7 dolog, amiből kiderül, nárcisztikus-e a párja

920 méter mélyen megtalálták az egy éve elsüllyedt argentin tengeralattjárót

920 méter mélyen megtalálták az egy éve elsüllyedt argentin tengeralattjárót

Rejtett videó buktatta le a kínai luxushotelek dolgozóit

Rejtett videó buktatta le a kínai luxushotelek dolgozóit