Már most úgy érzi, megsül? Kezdjen hozzászokni, ennél csak melegebb nyarak jönnek

Már most úgy érzi, megsül? Kezdjen hozzászokni, ennél csak melegebb nyarak jönnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Európa-szerte extrém meleg idő volt tapasztalható a napokban, ami újból megerősíti a korábbi előrejelzéseket: a változó klíma miatt aligha lesz már elviselhető nyarunk.

A 2003-as hőhullám óta nem volt olyan hőség Európa nagyvárosaiban, mint az utóbbi napokban: több országban is rekordok dőltek meg a bőven 40 fokos hőmérséklet miatt. A helyzet azonban nemhogy javulni nem fog, egyre inkább úgy tűnik, hogy ennél csakis melegebb idő várható majd nyaranta.

A Wired cikkében több olyan tényezőt is felsorol, amik nem csak magyarázattal szolgálnak az extrém hőmérsékletre, egyértelmű jelzések arra vonatkozóan, hogy a jövőben sem lesz könnyebb átvészelni a nyári hónapokat. Sőt:

a hőhullámok (valószínűleg) még gyakoribbá válnak majd.

Az Európai Földtudományi Egyesület (EGU) közgyűlésén tavaly bemutatott klímajelentés szerint soha olyan meleg nyarunk nem volt még, mint 2018-ban. A hőmérséklet emelkedése azonban nem csak nyaranta érződik, máskor is tapasztalni: sok helyen az ősz is feltűnően enyhe volt. Ami a számokat illeti: a brit meteorológiai hivatal számításai szerint a következő öt év átlaga 14,73 és 15,27 Celsius-fok között várható, melegebb lesz, mint az elmúlt négy évben.

©

A tudományos-ismeretterjesztő lap említi a Nature Climate Change folyóiratban megjelent 2015-ös tanulmányt is, amely szerint az extrém időjárással járó jelenségekből, mint az elviselhetetlen hőhullámok, mindeddig évszázadonként pattant ki egy-egy, ám a kétezres években mindezek sokkal gyakrabban,

évtizedenként lesznek érzékelhető.

A rosszabbodó helyzetre utal az is, hogy a mögöttünk hagyott napokban Európa számos országában rekordok dőltek meg, de olyan helyeken is, ahol az ilyesmi nem túl gyakori. Köztük például Németországban, Lengyelországban, de említhetnénk Franciaországot is, ahol szintén nagyon meleg volt.

[Ördögi körbe kerülhet az emberiség a globális felmelegedésben: egyre több energia kellene, hogy ellensúlyozzuk]

A jelenlegi adatok szerint a világon élő emberek mintegy 30 százaléka van kitéve végzetes hőhullámnak egy évben. Ez az időszak ráadásul nem néhány napot jelent, majdnem három hétig tart. A Nature Climate Change szerint azonban ezen a téren is sokkal rosszabb helyzet várható, ha még több üvegházhatású gáz jut a légkörbe: a tudósok szerint 2100 után az emberek körülbelül 74 százaléka fog olyan hőségtől szenvedni,

amit a szervezet egyszerűen képtelen átvészelni.

A növekvő hőmérséklet miatt a szabadban kialakuló tüzek gyakorisága is nő. Az EU-s Emergency Management Service korábbi jelentése szerint már az év első három hónapjában 480 szabadtéri tűzesetről érkezett bejelentés. Ez azért aggasztó, mert ilyen adat főleg a nyári hónapok vége felé szokott előfordulni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások