szerző:
hvg.hu

A dizájnerként dolgozó Chris Patty családja úgy döntött, saját készítésű ajándékokkal lepik meg egymást karácsonykor. A férfi meglepetése annyira bejött, hogy már készül a mindenki számára elérhető verzió.

A karácsony kapcsán mindig felmerül, hogy kézzel készített ajándékot adni mennyivel személyesebb, mintha csak a boltban vásárolnánk valamit. Bár elméletben valószínűleg nagyon sok támogatója van az elgondolásnak, a legtöbben végül az utóbbi megoldást választják. A dizájnerként dolgozó Chris Patty azonban nem így tett, és miután megmutatta, mit adott édesapjának ajándékba, felbolydult az internet.

A férfi családja korábban úgy döntött, mindenki saját maga készít ajándékot a másiknak. Patty az édesapjának készített meglepetést, ami nem volt más, mint egy házilag barkácsolt zenegép. Persze nem olyan, mint amit a legtöbben ismernek: egy viszonylag kis méretű, fából készült eszközről van szó, amin nincsenek se gombok, se kijelző. Helyette viszont van egy kártyaolvasó és rengeteg kártya, amelyekre különböző előadók különböző dalait nyomtatta rá. A szerkezet működése pedig roppant egyszerű: csak le kell húzni a kártyát, és már indul is az azon szereplő dal.

A Twitterre feltöltött videóját már közel 900 ezren látták, és annyi pozitív visszajelzést kapott, hogy úgy döntött, készít egy nyílt forráskódot, valamint egy útmutatót, hogy hogyan is kell összerakni az eszközt.

A The Verge felvette a férfival a kapcsolatot, aki elmondta, hogy nagyon szeretett volna egy olyan meglepetést készíteni az édesapjának, aminek használata nagyobb élményt nyújt, mint az Apple Music vagy a Spotify.

A dobozba egy hangszórót épített be Patty, amit egy Raspberry Pi vezérel, a mini számítógép pedig a férfi által írt forráskódot futtatja. A zenéket egy SD-kártya tárolja, a megfelelő kártya lehúzása pedig elindítja azt.

Patty először NFC-vel ellátott kártyákat szeretett volna készíteni, amit csak a hangszóróhoz kell érinteni, ám végül a mágnescsíkos "hagyományos" megoldát választotta annak olcsósága miatt. Nem sokkal később kiderült: ennél jobb dolog nem is történhetett volna, így ugyanis még nagyobb az élmény. A kártyákhoz egy egyedi kód tartzik, így amikor azt lehúzzák, csupán egyetlen dal indulhat el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Az üzleti versenyképesség új tényezői

Az üzleti versenyképesség új tényezői

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Kérdezés nélkül vitte a kormány a budai Palotanegyedet

Kérdezés nélkül vitte a kormány a budai Palotanegyedet

Mészáros Lőrinc horvát csapata leigazolta Kleinheislert

Mészáros Lőrinc horvát csapata leigazolta Kleinheislert

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben