szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A New York Times osztott meg részleteket Németország egyik legkomolyabb adatszivárogtatási ügyéről, amelyet a jelek szerint egy mindössze 20 éves fiatal követett el.

Mint korábban megírtuk, az eddigi információk alapján egy 20 éves fiatal áll egy súlyos németországi adatszivárogtatási ügy mögött, amely során több száz közszereplő, köztük ismert német politikusok személyes adatai, illetve e-mailjeik kerültek közszemlére a Twitteren.

A New York Times beszámolója szerint a fiú minden valószínűség szerint egyedül követte el az akciót, amit a kormányzat iránt érzett frusztrációja miatt tett. Az is kiderült, hogy a fiú még a szüleivel él és középiskolába jár. Vagyis nem valamely szervezet katonája, csak egy átlagos fiatal, akit jobban érdekel a számítástechnika.

A fiatalnak közel 1000 személy e-mail-fiókját sikerült feltörnie, de a támadás főleg német politikusok, köztük Angela Merkel ellen zajlott. Az amerikai napilapnak nyilatkozó szakértő szerint a fiúnak ráadásul nem is volt nehéz dolga: a feltört fiókokhoz használt jelszavak között olyan gyenge kódok szerepeltek, mint az "Iloveyou" vagy az "1234".

Egy német hackercsoport szóvivője, Dirk Engling ezért úgy látja, az akció inkább figyelemfelhívás, mintsem szándékos károkozás céljával zajlott. A politikusok egy társadalom életét nagyban meghatározó döntéseket hoznak nap mint nap, miközben a saját adataikat sem képesek megvédeni.

Mivel a fiú nincs még 21 éves, a lap szerint az ilyenkor maximálisan kiszabható, 3 éves börtönbüntetést sem kell viselnie. Így valószínűleg csak szülői dorgálásra számíthat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

Felhős, de csapadékmentes idő várható pénteken

Felhős, de csapadékmentes idő várható pénteken