szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A New Horizons nevű űrszonda újabb képeket (és rengeteg adatot) küldött az Ultima Thule-nak nevezett aszteroidáról. Az új információk és felvételek meglepetéssel szolgáltak a tudósoknak.

Az idei év első napja  fontos nap volt a NASA szakemberei számára, és nemcsak az új év beköszönte miatt. A New Horizons nevű űrszonda ekkor repült át a 2014 MU69, nem hivatalos nevén az Ultima Thule aszteroida fellett, amely a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje. Az esemény tiszteletére a Queen együttes asztrofizikai doktorátussal is rendelkező gitárosa, Brian May írt himnuszt a projektnek, a Földre küldött fotók alapján pedig úgy tűnt, egy hóemberhez hasonlít az aszteroida.

A NASA nemrég újabb képeket kapott az űrszondától, amit már fel is sikerült dolgozniuk. Ezek alapján úgy tűnik, a korábban gondoltakhoz képest jóval „laposabb” égitestről van szó, vagyis az Ulthima Thule sokkal inkább hasonlít egy palacsintára, mint egy hőemberre/földimogyoróra.

©

A beszámoló szerint miközben az eszköz erepült a 33 km széles szikladarab felett, több fotót is készített róla, összesen pedig 50 GB-nyi adatot gyűjtött be.

©

A két részből álló aszteroida egyik fele lapos, így leginkább egy palacsintához hasonlít, míg a másik része kerekebb, így olyan, mint egy behorpadt dió.

Mindez persze csak még több kérdést vet fel, a kutatóknak ugyanis fogalmuk sincs, hogyan alakulhat ki egy ilyen forma. Hasonló alakzatokat láttak már a Szaturnusznál, de ott tudni, hogy a bolygó gyűrűjének hatására formálódott a „lapos” Hold, az Ultima Thule viszont a mélyűrben nyerte el jelenelgi formáját.

A kutatók szerint hasonló égitestet még soha nem láttak, a végső formája pedig még mindig kérdés, az egyik részét ugyanis nem tudta megvilágítani a Nap.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Mit rejt a Naprendszer legtávolabbi sarka?

A NASA New Horizons űrszondája az Ultima Thule kisbolygót elhagyva holdak után kutat tovább a Kuiper-övben, a Naprendszer legtávolabbi sarkában – jelentették be a missziót irányító tudósok.