szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több androidos alkalmazásról bebizonyosodott már, hogy a felhasználók megkérdezése nélkül továbbít adatokat a Facebook felé. Egy ilyen listára került most fel a Duolingo nyelvtanuló alkalmazása.

Az, hogy bizonyos alkalmazások a felhasználók (elégséges) tájékoztatása nélkül továbbítanak adatokat a legnagyobb közösségi oldal felé, régóta ismert. Arról azonban még nem sok lista készült, pontosan mely alkalmazások tesznek így, ezért is indította el kutatását a londoni Privacy International (PI), amely elsősorban az androidos platformot vizsgálta.

A 2018-ban kezdődött kutatás kapcsán tavaly decemberben közöltek először aggasztó adatokat. A szakemberek azt találták, hogy a vizsgált appok 61 százaléka már abban a pillanatban kapcsolat lép a Facebook szervereivel, hogy a felhasználó megnyitja őket. A problémásnak vélt appok akkor is így tesznek, ha a használója nincs bejelentkezve a Facebookra, sőt: akkor is, ha az illetőnek egyáltalán nincs Facebook-fiókja. A továbbított adatok jellemzően érzékeny információkat tartalmaztak a felhasználókról.

©

A PI kedden kiadott jelentésében egyrészt pozitív hírekről is beszámolt, amelyek szerint néhány alkalmazás már megszüntette a nyomon követés lehetőségét. A "javítottak" közé többek között a hazánkban is igen népszerű Spotify is bekerült. Ugyanakkor negatív hírek is érkeztek: a PI felfedezte, hogy a sok magyar telefonján megtalálható Duolingo ugyancsak szívesen kommunikál a Facebook szervereivel, minderre pedig már akkor sor kerül, ahogy a felhasználó megnyitja. Ez önmagában is komoly gond, egy nyelvtanulós, így gyakorta használt program esetében pedig annál is inkább. (A dolog egyébként inkább a Facebook, mint a Doulingo számlájára írható, a közösségi oldal ugyanis alapból olyan technikával dolgozik, amely lehetőséget teremt az adatgyűjtésre.)

A PI jelentésében részletesen taglalta a Duolingóval kapcsolatos észrevételeit. Ezekből kiderült, hogy a Facebook elsősorban a hírfolyamban megjelenő, személyre szabott hirdetések miatt tekint aranybányaként a programra.

A Duolingo a PI jelentésére reagálva később azt írta, törlik az adatgyűjtésre alkalmas komponenseket a program kódjából, és Androidra és iOS-re is új verziót adnak ki belőle. Ennek időpontját még nem közölték.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most még Brüsszelre hagyja a Facebook megrendszabályozását a magyar kormány

Most még Brüsszelre hagyja a Facebook megrendszabályozását a magyar kormány

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at