szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban kipattant Cambridge Analytica-botrány hatására sokan döntöttek úgy, hogy végleg búcsút intenek a Facebooknak. Csakhogy a törlés önmagában nem elég, a közösségi oldal ugyanis a böngészőkbe épített, a felhasználók online aktivitását követni képes funkciókkal akkor is begyűjti az adatokat, ha az illető már megszüntette a fiókját – sőt a leskelődés azokat is érinti, akik soha nem is használták a Facebookot.

Több mint 50 millió Facebook-használóról szerzett személyes információkat az amerikai Cambridge Analytica elemzőcég egy, az oldalon elérhető alkalmazás segítségével, amiket a hírek szerint később „politikai fegyverré” kovácsolva vetettek be az amerikai elnökválasztási kampányban. Bár eleinte úgy tűnt, külső támadásról lehet szó, valójában maga a Facebook „engedte meg”, hogy a cég olyan helyekre is benézzen, ahova nem lett volna szabad: a rendszer ugyanis úgy lett kialakítva, hogy külsős szervezeteknek is lehetőségük legyen hozzáférni nem etikus módon is a felhasználói adatokhoz.

Mark Zuckerberg végül ugyan bocsánatot kért – ráadásul egész oldalas hirdetésekben –, de ehhez már késő volt: már elindult egy #DeleteFacebook-mozgalom, az ehhez csatlakozók törlik Facebook-fiókjukat, és erre ösztönöznek másokat is. Erre buzdít még a WhatsApp alapítója is, akit pedig a Facebook tett milliárdossá, illetve Elon Musk is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Mielőtt azonban ön is belevágna, van itt valami, amiről nem árt tudnia: a Facebook akkor is nyomon követi online dolgait, ha ön már rányomott a fiókja törlésére. Így, mint arra a Business Insider felhívta a figyelmet, tanácsos néhány egyéb beállítást is elvégezni, hogy az adatgyűjtés ne folytatódjon. És mivel a netes cselekmények „figyelése” általában a böngésző és mobilunk révén zajlik, igazából azok után is leskelődnek, akik soha nem is regisztráltak a Facebookra.

A funkció kikapcsolásához a következőt kell tenni: előbb navigáljunk telefonunk vonatkozó menüjéhez, amelyet iPhone-oknál a Beállítások/Adatvédelem/Hirdetések/Hirdetések nyomon követésének csökkentése részen találunk. Ezt kapcsoljuk be. Ugyanezt Androidon a Beállítások menü Google-lel kapcsolatos részén, a Hirdetéseknél találjuk, Leiratkozás a személyes hirdetésekről néven.

Néhány beállítást a böngészőnkben is eszközölnünk kell: navigáljunk a Beállítások (szükség esetén speciális beállításokkal kapcsolatos részre), majd válasszuk az Adatvédelmet (Privacy) és végül a „Követések letiltása” kérések küldése részt (Send websites a „Do Not Track” signal). A menü minden böngészőnél máshogy fest, de a már említett kulcsszavak mindegyikben megtalálhatók, így viszonylag gyorsan ráakadhatunk a keresett beállításra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!