szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei év egyik technológiai hívószava az 5G (ötödik generációs mobilhálózat). A gyorsabb adatelérést lehetővé tevő hálózatokkal kapcsolatban azonban sok a fenntartás, amelyek mellé egy újabb is érkezett. Akár az időjárás-előrejelzésbe is beleszólhatnak.

Sok helyen már a bevezetés utolsó fázisában járnak az 5G hálózatok, azonban egyre több a velük kapcsolatos félelem és kérdőjel. Olyannyira, hogy már több tízezer tudós alá is írt petíciót az ötödik generációs mobilhálózatok telepítésének moratóriumát követelve.

A legújabb felvetés is egy hátrányra hívja fel a figyelmet, ezúttal azonban nem az egészséggel kapcsolatban. Az Amerikai Meteorológiai Társaság közelmúltban tartott 99. éves szimpóziumának egyik prezentációja az 5G és az időjárás-előrejelzés kapcsolatával foglalkozott. Az 5G-nél használt frekvenciák közül néhány nagyjából megegyezik azokkal, amelyeket a meteorológiai műholdak is használnak a vízgáz kimutatására, aminek fontos szerepe van az időjárási modellekben. Az említett frekvenciák közötti interferencia viszont meghamisítja az adatokat, csökkentve az előrejelzés pontosságát – írja a Hackaday.

©

Hiába vannak tehát szuperszámítógépek és kifinomult algoritmusok a minél pontosabb előrejelzés szolgálatába állítva, ezek csak annyira jók, amennyire megbízható az input, azaz a beérkező adatok.

Bár a vízgőz jelenléte/mennyisége nem jelenti az előrejelzések legfontosabb paraméterét, azonban a becslések szerint mintegy 17 százalékkal járulnak hozzá az előrejelzés pontosságához. A pontosság csökkenése pedig jelentős hatással lehet az extrém időjárási jelenségek időben történő jelzésére.

Valami hasonlóra már volt példa korábban: 2004-2007-ig a szakemberek igen nagy növekedést tapasztaltak a vízgőzmérő műholdak adatainak zajszintjében Észak-Amerikában. Kiderült, hogy mindezt a műholdas TV-jelek visszaverődése okozta nagy vízfelületekről, például tavakról, óceánpartról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól