szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan világot szeretne az Intel, ahol a laptopok egy teljes munkanapon át kitartanak energiával, de anélkül, hogy a teljesítményt csökkenteni kellene hozzá. A koncepció félig-meddig már most valóság.

A januári CES szakkiállításon állt elő Project Athena nevű ötletével az Intel, melynek lényege a mind sebességben, mind akkumulátoridőben fejlettebb laptopok készítése, egyszóval: az új generációé.

A mai laptopok nagy része csekély üzemidővel rendelkezik, már ami a hálózattól független működést jelenti: a 8-10 óra nagyon drága játékszerek kuriózuma, a 4-5 órás használhatóság csak ritkán fordul elő, inkább az ennél is kevesebb, 2-3-as intervallum a jellemző. Ezek az értékek ráadásul gyakran gépek teljesítményének csökkenésével érhetők csak el, úgy pedig nem is végezhető el velük annyi dolog, mint amikor nem akkumulátorról használják őket. Az Intel erre válaszul hívta életre a Project Athenát, most pedig felfedték végre, pontosan mire is gondolnak ez alatt.

A chipgyártó célja olyan eszközök piaci elterjesztése, amelyek kompromisszumok nélkül, akár 9 óráig is használhatók, mielőtt újból tölteni kellene őket. Az Engadget beszámolója szerint az Intel több tucat szakembert hívott a héten Tajvanba, hogy a közösen ötleteljenek a laptopok új korszakáról, s megoldást találjanak az üzemidő növelésére. A chipgyártó annyira komolyan gondolja dolgot, hogy konkrét cselekvési tervet is vázolt ehhez.

A munka első részeként kísérleti laborokat (ezek lesznek a Project Athena Open Labsok) nyitnak szerte a világban, melyek közül kettő már meg is kezdte a működését. A partnerek velük együttműködve tesztelhetik termékeiket, legyen szó egy apró, de a működésre nagy hatással lévő alkatrészről vagy szoftverről. Az Intel mérnököket is biztosít a munkához, akik ajánlásokat is megfogalmaznak arra vonatkozóan, szerintük min kellene javítani.

©

A projekt eredményeként olyan eszközök kerülnek majd piacra, amelyek az Intel ígéretei szerint megfelelnek az Athena már említett követelményeinek. A chipgyártó úgy kalkulál, hogy már az év második felében bemutatkozhatnak az első, sokórás üzemidejű gépek. Az azonban, hogy milyen hardverrel szerelik fel ezeket, és milyen teljesítményre lesznek képesek, egyelőre nem ismert. Az Intel többek közt a gyorsaságot emelte ki az elképzelés ismertetésekor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balogh Csaba Tech

Megjöttek az Asus bivalyerős laptopjai, amiken minden elfut

Nem csak belsőre, hanem a legfőbb célcsoportot jelentő játékosok számára majdnem ugyanennyire fontos, külsőre is változtak az Asus Republic of Gamers (ROG) családjának laptopjai. Az átlagos asztali gépek teljesítményét is jóval túlszárnyaló 2019-es modellek nem lesznek olcsók, cserébe viszont aligha van olyan játék vagy más program, ami megakasztaná őket.