szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft nemrég olyan biztonsági résre bukkant a Windows operációs rendszer régebbi verzióiban, ami két évvel ezelőtt emlékezetes pusztítást végrehajtó WannaCry zsarolóvírushoz hasonló fenyegetéshez vezethet.

Nagyjából két évvel ezelőtt, 2017 májusában indult útjára majd söpört végig a világon a WannaCry nevű zsarolóvírus. A rosszindulatú programot – amit arra terveztek, hogy titkosítsa a számítógépeken tárolt adatokat, majd azt csak pénzért cserébe oldották fel – az amerikaiak szerint Észak-Korea terjesztette el, nemrég pedig az is kiderült, a vírus annak eredményeként indulhatott "világhódító" útjára, hogy Kína ellop(hat)ta az NSA titkos fegyverét.

A kártékony program akkor egy olyan sebezhetőséget használt ki a Windowsban, amiről már régóta tudott a Microsoft, és amihez adtak is ki javítást, ám sokan nem frissítették a számítógépüket. Most egy újabb olyan biztonsági rést talált a redmondi cég, ami komoly veszélyforrás lehet a felhasználókra nézve. A közlés szerint a sérülékenység a gépekhez távoli hozzáférést biztosító Remote Desktop nevű szolgáltatásban van, az alábbi Windows-verziókban:

  • Windows XP,
  • Windows 7,
  • Windows Server 2003,
  • Windows Server 2008,
  • Windows Server 2008 R2.

A Gemius adatai alapján az internetre kapcsolódó hazai gépeknek közel 39 százalékán fut XP vagy 7-es verzió.

A fejlesztők azt javasolják az érintett rendszerek felhasználóinak, azonnal telepítsék a legújabb frissítéseket a számítógépre. Hogy valóban nagy lehet a baj, azt jól mutatja, hogy a Windows XP és a Windows Server 2003 számára már rég nem ad ki frissítéseket a Microsoft, most azonban ezekhez is készítettek. A Windows XP biztonsági frissítését kézzel kell letölteni és telepíteni – innen érhető el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

Látványos karácsonyi díszbe öltözött egy pomázi tűzoltóautó

Látványos karácsonyi díszbe öltözött egy pomázi tűzoltóautó

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete