szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mik ki nem derülnek a Facebook hirdetésrendszerének hála. A fideszes Simonka György politikai üzeneteit például neje, Simonkáné finanszírozza.

Csak néhány napja, hogy beszámoltunk róla, mennyi pénzt költenek politikai hirdetésekre a Facebookon a magyar pártok, most újabb érdekességre leltünk ezzel kapcsolatban.

Mióta a Facebook transzparens módon igyekszik működtetni a hirdetési rendszerét, egyszerű felhasználóként is ellenőrizhetjük, kinek a pénzéből mennek ezek a kampányok. (Az átláthatóság egyébként éppen az EP-választások miatt lett fontos a közösségi oldal számára.)

Olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy a dél-békési fideszes országgyűlési képviselő, Simonka Györgynél például a felesége van feltüntetve finanszírozóként, ebben az értelemben tehát ő, Simonkáné Gábor Marianna fizeti a politikus ilyen jellegű bejegyzéseit.

©
©

Ráadásul nem egy-két posztról van szó, a Hirdetéstárban Simonka oldalára rákeresve látható, hogy a képviselő neje lett megadva több ilyen bejegyzés finanszírozójaként. Egyébként válogatott (de többségében már inaktív) témákról van szó, Simonkáék fizettek például

  • az Orosháza–Szentes-útszakasz felújításáról szóló posztért,
  • amelyikben Szijjártó Péter külügyminiszter orosházi aláírásgyűjtéséről adnak hírt,
  • és azért is, ahol a politikus gyermekei láthatók húsvétkor.

©

A Facebook egyébként az elköltött összeget is nyilván tartja. E szerint Simonkáék idén május 18-ig (március hónaptól kezdve) 23 557 forintot fordítottak a posztok terjesztésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!