szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz ortodox egyháznak – illetve egyes papjainak – is vannak erős húzásai. Egy moszkvai pap, Artyemij Vlagyimirov például arról számolt be, hogy amikor meglátogatta Charles Darwin londoni sírját, a biológiai evolúció atyjának számító tudós személyesen vele közölte, visszavonja tanait.

Darwin a „Fajok eredete” című, 1871-ben publikált könyvében írta le, hogy az ember a majomtól származik, s sok pap, illetve vallási vezető a mai napig nem hajlandó elfogadni a brit tudós érvelését. Így volt ezzel Artyemij Vlagyimirov is. „Nem vagyok híve ennek a majom-teóriának, ezért papként fontosnak tartottam, hogy beszéljek vele” – mondta egy tévéinterjúban az egyik moszkvai templom papja, aki a napokban látogatta meg Darwin londoni sírját.

„A sírkőhöz fordultam, s megkérdeztem: Charles, hogy érzed magad? Mit gondolsz most, szerinted van közvetlen kapcsolat a fajok, például a zebra és a zsiráf között” – mesélte, majd hozzátette: legnagyobb meglepetésére, választ is kapott. „Atyám, ne hagyd magad elcsábítani az elméletem által. Visszavonom az általam közzétett teóriát. Semmi közöd egy medvéhez, vagy egy disznóhoz” – idézte Vlagyimirov Darwint, vagy a tudós szellemét. Vlagyimirov szerint egyébként az evolúciós tanok visszavonása az ortodoxia győzelmét jelenti.

Az interjú nagy visszhangot keltett, s néhány nap múlva Vlagyimirov azt állította, szavait kiragadták az összefüggésből, s csak viccelt.  

Korábban egy másik orosz pap – aki nem mondta utána, hogy csak viccelt volna – azt állította, a második világháborúban azok a szovjet katonák maradtak életben, s jutottak el Berlinig, akik hittek az istenben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett