szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem szeretné az Apple, ha a felhasználók nem hivatalos forrásból származó akkumulátort tennének az iPhone-ba, ezért egy furcsa üzenettel bombázza őket. A cég most szerint mindez a vásárlókat szolgálja.

Az iPhone-ok akkumulátorát a felhasználók, illetve az Apple által nem jóváhagyott (értsd: nem hivatalos) partnerek is ki tudják cserélni ugyan, ám a cég nem szeretné, ha ez megtörténne. Minderre az iFixit hívta fel a figyelmet, megmutatva azt az üzenetet, amit egyes felhasználóknak küld ki emiatt az Apple.

Az üzenetben arról tájékoztatja a felhasználót a készülék, hogy az akkumulátor állapotára vonatkozó információkat nem lehet elérni. A szöveg eddig is megjelent a telefonokon, de csak akkor, ha valami probléma támadt az egységgel. Most viszont már azokon is mutatja, amikben semmi gond az energiaforrással.

A figyelmeztetés az XR, XS és XS Max készülékeken bukkan fel, abban az esetben, ha az eszközön az iOS 12, vagy az iOS 13 béta verziója fut, és ha valaki a telefonokban nem az Apple-lel cserélteti ki az akkumulátort.

Az üzenet múlt csütörtökön kezdett terjedni, de az Apple csak napokkal később, néhány órája reagált rá. A The Verge-nek küldött tájékoztatásában a gyakorlatot lényegében a felhasználók érdekeit szolgáló húzásként jellemzik. Az Apple szerint biztos akar lenni abban, hogy a készülékben cserélt aksi rendben van, és szakszerűen illesztették a készülékbe. Vagyis a figyelmeztetés inkább óvintézkedés – vélekedik az Apple.

Abban igaza van a cupertinói gyártónak, hogy a kétes forrásból származó aksik esetenként nagyobb bajt is okozhatnak, mint az ellenőrzött kiegészítők. A lépés ennek ellenére, teszi hozzá az iFixit, nem túl etikus, hiszen az Apple ezzel elveszi a lehetőséget a vásárlóktól, hogy maguk döntsék el, hogyan szervizelnék készüléküket. Arról nem beszélve, hogy a gyári termékek sokszor drágábbak is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Hiros.hu: Leállt a kecskeméti Mercedes-gyár

Hiros.hu: Leállt a kecskeméti Mercedes-gyár