szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az iPhone-ok akkumulátorát nemcsak az Apple képes kicserélni, a cég nem szeretné, ha máshoz fordulnának a felhasználók.

A jelek szerint az Apple nagyon szeretné arrafelé terelin az iPhone-tulajdonosokat, hogy a készülék akkumulátorát velük cseréltessék ki. A cupertinói cég erre egy külön szoftveres megoldást is bevet: a program egy ellenőrzést futtat végig, és ha nem találja meg az akkumulátorhoz tartozó hitelesítési kulcsot, egy figyelmeztető üzenetet jelenít meg a telefonon – szúrta ki az iFixit.

Jelen állás szerint a figyelmeztetés az iPhone XR, XS és XS Max készülékeknél jelenik meg, ha azokon az iOS 12, vagy az iOS 13 béta verziója fut. Ha valaki ezekben a telefonokban nem az Apple-lel cserélteti ki az akkumulátort, a Beállítások menüben az akkumulátorral kapcsolatos résznél az alábbi üzenet fogadja őt:

Important Battery Message

Unable to verify this iPhone has a genuine Apple battery. Health information not available for this battery.

Vagyis lényegében arról tájékoztatja a felhasználót a készülék, hogy az akkumulátor állapotára vonatkozó információkat nem lehet elérni.

©

A fenti üzenet egyébként eddig is megjelent, de csak akkor, ha valami probléma támadt az egységgel. Most viszont már abban az esetben is ezt mutatja, ha a pakk egyébként teljesen új és jól működik.

Az iFixit szerint az Apple üzenete nem túl felhasználóbarát megoldás, mivel így lényegében elveszi a júzerektől a lehetőséget, hogy saját maguk döntsék el, hogyan szeretnék szervizelni a problémás telefonjukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!