szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még távirányítani kell, de egyszer majd magától kunkoroghat a fájós fejekben.

Az agyi érkatasztrófa – a sztrók – ellenszere lehet az a miniatűr, kukacszerű robotocska, amit az MIT (Massachusetts Institute of Technology, Massachusettsi Műszaki Egyetem) kutatói fejlesztettek ki. A robot az agyi erekben is tud közlekedni, majd lézerrel bonthatja fel a keletkezett vérrögöket.

A robot maga már működik, a vérrögbontó lézeren még dolgoznak. Az állatkísérletek egy éven belül megkezdődhetnek, de mire a kórházakba kerül a kész termék, addig egy évtized is eltelhet.

Az NBC News beszámolója szerint az eljárás nagyban növeli a sztrók túlélésének esélyét, mert sokkal hamarabb lehet hozzáférni az érintett agyi részhez, mint hagyományos eljárással. Így megelőzhető a szövetek elhalása is.

A robotot mágneses módszerrel irányítják, így állítható be alakja és haladása is. A távvezérlés lehetővé teszi, hogy akár egy másik kórházból végezzék el a beavatkozást, ha helyben nincs megfelelően képzett és tapasztalt szakember. A gyógykukacot egy apró vágáson keresztül juttatnák a páciens szervezetébe, onnan pedig már felkúszik a fejébe. A géptestet síkosító borítja, hogy a legvékonyabb erekbe is becuppanhasson. Így lehetővé válik a beavatkozás olyan helyeken, amit katéterekkel lehetetlen elérni.

Az MIT videóján egy életnagyságú, szilikonból készült modellben tekergőzik a gépecske.

A távlati terv azonban, hogy mesterséges intelligenciával ruházzák fel a berendezést. Így a piciny gépkukac saját belátása szerint kószálhatna az agyunkban, és végezhetné a dolgát. Erre azért van szükség, mert agysebészből egyszerűen nincs elég.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!