szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Műholdas felvételek mutatják, mekkora a baj.

A térképeken jól látható, hogy augusztusban megnövekedett a szennyező anyagok mennyisége a korábbi hónaphoz képest, amikor kevesebb tűz pusztított a térségben.

A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet adatai szerint az ország teljes területén fellángolt tüzek száma idén már meghaladta a százezret, amely 45 százalékkal több, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában. A tüzek miatt a légkörbe került az Amazonas esőerdeiben tárolódott szén-dioxid, aminek nagy valószínűséggel hatása van a globális klímára és egészségre – közölte az Európai Űrügynökség.

Renata Libonati, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázok mellett a tűzvész mikroszemcséket is a légkörbe juttatott. Közben más egészségügyi szakemberek arról beszélnek, hogy tanulmányok szerint a légszennyezettség a szív- és érrendszeri, valamint a légúti megbetegedések számának növekedését okozhatja, főként a kisgyerekeknél és az időseknél. A mikroszemcséket a szél olyan városokba is eljuttatja, amelyek nem a tüzek közvetlen szomszédságában fekszenek. "A tűz hatása messze túlmutat azon a területen, ahol az erdők égnek" – mondta Libonati, hozzátéve: az idei száraz időszakban az eső hiánya az amazonasi régióban tovább nehezíti a helyzetet. Az eső ugyanis segíthetne megállítani a részecskeszennyeződés folyamatát.

[Valóban a vég kezdete az amazonasi erdőtűz, vagy csak túlreagálják?]

A brazil egészségügyi minisztérium az elmúlt héten kiadott egy ajánlást a tüzek közelében lévő területeken élők számára. Javasolják, hogy az emberek ne menjenek a tüzek közelébe, a szabadban viseljenek maszkot és szemvédőt és használjanak légkondicionálót főleg az iskolákban, óvodákban és kórházakban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy ötlet: szirénázó drónnal törnék az utat a mentőautóknak

Nagy ötlet: szirénázó drónnal törnék az utat a mentőautóknak

Fegyházbüntetést kér Kovács Bélára az ügyészség

Fegyházbüntetést kér Kovács Bélára az ügyészség

Kiderült, melyik vakcinából mennyit használtak fel eddig

Kiderült, melyik vakcinából mennyit használtak fel eddig