szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Stresszhelyzetben csapdaként működhet a közösségi média, de a kitöréshez az egyéni tudatosságon túl a szolgáltatók jó szándékára is szükség lenne.

Mit csinál az a felhasználó, akit a folyamatos üzenetekkel őrületbe kergetett a Facebook? Még többet pörög a közösségi oldalakon. Ez nem egy új informatikusvicc, hanem annak a német kutatásnak az eredménye, amely a technostressz egy speciális válfajában szenvedő emberek viselkedését vizsgálta.

Általános tapasztalat, hogy társas stresszhelyzetben az emberek megpróbálnak kilépni a frusztrációt okozó szituációból. Egy veszekedés esetén például igyekeznek némi távolságot tartani a feszültség forrásától, mondjuk azzal, hogy sétálnak vagy futnak egyet, esetleg elvonulnak játszani a gyerekeikkel – magyarázta a kutatás vezetője, Monideepa Tarafdar, a Lancasteri Egyetem professzora. A közösségimédia-oldalak látogatói viszont nem feltétlenül így viselkednek: a többség, afféle „kutyaharapást szőrével” elven, maradt a Facebookon, sőt még a korábbinál is több időt töltött ott.

A jelenség részletes leírását, magyarázatát és lehetséges ellenszereit megtalálja a HVG hetilap e heti számában és vasárnap reggeltől a hvg360-on.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban